Foto: wikipedia / Аутор: Micki

Nekoliko stotina Novosađana, članova porodica i potomci žrtava, paljenjem sveća i polaganjem cveća na spomenik „Porodica“ odali su poštu nevinim žrtvama. Vence su položili i predstavnici pokrajinske i gradske vlasti, ambasade Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnik potomaka žrtava. S broda Rečne flotile Vojske Srbije venac je spušten u Dunav, koji je pre 77 godina bio grobnica čitavih porodica, ubijenih samo zato što su bili druge vere ili nacije. Pošta žrtvama odata je i na plaži Štrand koja je pre 77 godina bila krvavo stratište.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel i episkop bački Irinej poručili su da se ovaj zločin ne sme zaboraviti, da se zlo ne ponovi, ali i da se lekcija borbe protiv fašizma i mržnje mora svakodnevno učiti.

Pomen žrtvama racije služili su episkop bački Irinej I sveštenstvo SPC kao i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U okviru sećanja na ovaj strašni zločin u Kulturnom centru Novog Sada prikazani su filmovi „Spomenik“, Miroslava Antića i „Deca besmrtnosti“, Pravoslavne eparhije Bačke.

Povezani tekstovi