Foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS (arhivska fotografija)

Srbija ostaje u potpunosti posvećena implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, posebno imajući u vidu da je, kao članica ključnih foruma, imala aktivnu ulogu u formulisanju ciljeva Agende i procesu utvrđivanja modela njenog finansiranja, rekao je Dačić.

On je istakao da je želja da se Srbija afirmiše kao stožer regionalne saradnje, snažno posvećen i aktivno angažovan na unapređenju odnosa u regionu, kao i na produbljivanju i konkretizaciji saradnje, posebno u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama.

Dačić je ocenio da opstanak planete zavisi od današnjeg odnosa prema prostoru i spremnosti da investiramo u razvoj i očuvanje životne sredine.

Kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja je potpisala i ratifikovala Pariski sporazum, Srbija nastoji da doprinese globalnim naporima za što efikasniji odgovor na izazove klimatskih promena, naglasio je Dačić.

Put ka članstvu u EU, ocenio je Dačić, koji delimo sa drugim državama u regionu, sagledavamo kao put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i učvršćivanju tekovina demokratije.

Naš je cilj prosperitetno društvo koje deli iste vrednosti sa drugim državama Evrope i sveta, doprinosi globalnoj stabilnosti i napretku i, pre svega, vodi računa o boljitku svojih građana, zaključio je Dačić.