Dačić: Odnos Srbije i SAD uprkos realnim izazovima ima pozitivnu dinamiku 1Foto: Beta

U on-lajn predavanju na temu srpsko-američkih odnosa,  na otvaranju drugog ciklusa Srpsko-američke akademije za lidere, Dačić je  rekao da je pitanje Kosova najvažnija tema političkog dijaloga Srbije i SAD, da Srbija „ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore o rešavanju ovog pitanja“ i da gleda na SAD kao  “ važnog partnera u postizanju trajnog rešenja, prihvatljivog za obe strane“.

„U sagledavnju naših odnosa treba biti realan i priznati da je u njima oduvek bila prisutna asimetričnost, ali uprkos tome Srbija je pokazala da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik i važan prijatelj. Iz tog razloga, naše odnose treba posmatrati u široj perspektivi i isticati pozitivne primere iz naše zajedničke istorije, jer je to najbolji način da promenimo pogrešne percepcije koje smo kreirali jedni o drugima“, istakao je Dačić.

Dačić je istakao važnost sagledavanja istorijskog konteksta  odnosa Srbije i SAD „kroz savezništva u prošlosti u kojima su se ogledale zajedničke vrednosi i udruženost za borbu za očuvanje slobodarskih načela, a sve kako bi se predvideli budući pravci razvoja odnosa dveju zemalja koji će u 2021. godini navršiti punih 140 godina trajanja“.

Ministar je podestio i da su „glavnu notu generalno uzdržanim odnosima dali velikani poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina, kao i na to da se predsednik SAD Vudro Vilson zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlazak na more, što je bio zahtev, koji je postao deo i njegovih 14 tačaka iz 1918. godine“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao i „važnost najdirljivijeg momenta, koji pokazuje značaj i razmere međusobnog poštovanja kada se 28. jula 1918. godine na Beloj kući vijorila srpska zastava“.

Dodao je i da mu je izuzetna čast što je 2018. godine imao priliku da i u Vašingtonu, u Kongresu SAD i u Beogradu obeleži ovaj datum.

„Naš odnos se može okarakterisati kao saveznički i prijateljski i kroz istoriju Kraljevine Srbije tokom Prvog svetskog rata, ali i kroz činjenicu da je SAD bila prva od vodećih sila koja je podržala ideju stvaranja jugoslovenske države“, rekao je Dačić.

Period od 1945. do 1948. godine obeležio je period od percepcije Jugoslavije kao „,lojalnog člana komunističke porodice sa centralom u Moskvi“ do sukoba Tita i Staljina, koji je rezultirao time da Jugoslavija za SAD postane ključna tačka napora da opstane „simbol razlike iza Gvozdene zavese“, ocenio je.

Dačič  je rekao da je  Srbija „u pogledu aktuelnih odnosa opredeljena da otvorenim pitanjima pristupa na diplomatski i konstruktivan način, vodeći računa o široj stabilnosti“, kao i to da je spremna za jačanje bilateralnih odnosa, jer je „jedino ovakav pristup doveo do toga da saradnja Srbije i SAD ima pozitivnu dinamiku“.

„O tome govori i inteziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i otvoreni poziv predsedniku (SAD Donaldu) Trampu da poseti Srbiju, zaključio je Dačić.

Dačić je „izneo i posebno uvažavanje podrške koju Srbiji kontinuirano pružaju SAD u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji“.

Na kraju predavanja ukazao je na „značaj srpske dijaspore u SAD“ kao i da je uz pomoć Er Srbije, bez ikakvih naknada, organizovan povratak na stotine američkih i srpskih državljana u svoju zemlju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.