Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

To će biti druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu presudu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja, preneo je RSE.

Presudu na ponovljenom suđenju čekaju Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su nakon mitinga „Kosovo je Srbija“, ispred Skupštine Srbije, organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo dvadesetogodišnji Novosađanin Zoran Vujović.

Završne reči odbrana je pred sudom iznela 6. novembra. Tom prilikom, optuženi su ponovili da nisu krivi, da se nadaju oslobađajućoj presudi, kao i da nema dokaza da su učestvovali u paljenju ambasade.

Uslovne kazne za učesnike u paljenju ambasade izrekao je Viši sud u Beogradu septembra 2015. godine.

Apelacioni sud je, međutim, ukinuo ovu presudu novembra 2016. godine i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, zbog, kako je obrazloženo, nerazumljivosti i protivurečnosti.

Ovaj sud je potvrdio presudu protiv Draženka Nikolića, osuđenog uslovno na pet meseci zatvora, kao i protiv i dvojice oslobođenih – Aleksandra Ercega i Dušana Sedlara.

Na podizanje optužnice za paljenje američke ambasade čekalo se više od četiri godine od održavanja skupa „Kosovo je Srbija“, koji je organizovao državni vrh uz podršku dela opozicionih stranaka, nakon što je 17. februara Kosovo proglasilo nezavisnost.

Na mitingu ispred Narodne skupštine su, između ostalih, govorili tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, ondašnji zamenik predsednika opozicione Srpske radikalne stranke.

Nakon održanih govora, povorka u kojoj je bilo više hiljada ljudi uputila se ka Hramu svetog Save, a u toj šetnji odvojila se veća grupa huligana koja je u višečasovnom rušilačkom pohodu zapalila ambasadu SAD i oštetila predstavništva Nemačke i Hrvatske.

Policija se tada povukla i reagovala tek pošto je diplomatsko sedište Sjedinjenih Država zapaljeno, a jedan od demonstranata koji je ušao u objekat poginuo u požaru. Do danas nije utvrđena odgovornost onih koji stoje iza sazivanja mitinga i povlačenja policije pred huliganima.