Turska vojska imala je više od 30.000 vojnika, ali znatno malobrojnija srpska vojska herojski se borila i preokrenula tok Prvog srpskog ustanka. Kruna uspeha bio je nezadrživ napad konjice pod komandom Luke Lazarevića i naravno odbrana šanca koji je držao Karađorđe.

Izlaskom Rusije iz rata došlo je do sloma ustanka, ali se Šabac kasnije digao i dolaskom Jevrema Obrenovića postao prva savremenija srpska varoš. S njim su u Srbiji ustanovljene prva bolnica, apoteka, prvi put su korišćeni stakleno okno, dušek na krevetima, fijaker, klavir…

Po tradiciji, godišnjica Mišarskog boja se obeležava svake godine, s tim da prilikom tzv. okruglih godišnjica organizaciju preuzima država. Prigodnim programom „Mišarska pozivnica“ na Trgu šabačkih žrtava, u ponedeljak je predstavljen program „Mišarskih svečanosti 2017“ u organizaciji grada Šapca, Turističke organizacije grada i zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak Mišar“.

Već večeras u Domu kulture na Mišaru Omladinsko pozorište „Vožd“ izvešće premijeru „Antigone“, po testu Sofokla i Žana Anuja. Ovo pozorište postoji već osam godina i sve funkcije uspešno obavljaju deca, a sada omladinci. Neki od njih kao Dušan Simić, Marko Ribić, Filip Rajković su krenuli u duboke pozorišne vode. Nastupali su na raznim festivalima, i osvajali vredne nagrade. Mišar i Mišarci mnogo drže do tradicije – Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ bavi se kulturno-izdavačkom delatnošću, objavljuje knjige i studije, a tu je „Mišarska čitanka“ kao redak časopis za kulturu. Na sam dan proslave, u nedelju 13. avgusta, kod spomenika na Mišaru vence će položiti predstavnici Vojske, ministarstava kao i lokalne samouprave i udruženja. Tradicionalno će i fudbaleri lokalnog kluba „Vožd“ odigrati revijalnu utakmicu.

Obeležavanje Cerske bitke, prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, zvanično je na Preobraženje. Ta bitka trajala je od 15. do 24. avgusta 1914, a na poprištu je ostalo 8.000 austrougarskih i 3.000 srpskih vojnika. Za stradanje i herojstvo u Prvom svetskom ratu Šabac je jedini grad koji je dobio tri visoka odlikovanja: Ratni krst sa palmom Francuske, Ratni krst Čehoslovačke i Karađorđevu zvezdu. Od nekadašnjeg „Malog Pariza“ posle toga malo šta je preostalo, jer je od 15.000 stanovnika kraj rata dočekalo upola manje građana.

I ovde su značajnu ulogu u obeležavanju Cerske bitke odigrali mladi. Već osmu godinu organizuje se Cerski marš dug 38 kilometara, od Šapca do Tekeriša. Na stogodišnjicu bitke učestvovalo je oko dve hiljade mladih iz mnogih gradova Srbije, kao i iz drugih država, a za ovu godinu, očekuje se i više učesnika. Marš organizuje istoimeno udruženje građana. Naravno, da su i ovde velike državne proslave na tzv. okrugle godišnjice. Inače, po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića spomenik pobedniku na Kalemegdanu okrenut je prema Ceru.

Pregalaštvo Omladinskog pozorišta „Vožd“

– Impresionira potpuna predanost članova Omladinskog pozorišta „Vožd“ svemu. Za ovo je bio potreban ogroman napor u svakom smislu i oni su taj ogroman napor uložili. Jako je vidljivo da ovo pozorište napreduje svakim novim projektom. Ovoga puta su sebi zadali teške zadatke od dramatizacije, preko kompozicije, koreografije, odličnih kostima. Sve su sami uradili. To je neverovatno. A i potpuno je neverovatna predanost i vera s kojom oni to rade, rekao je Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta, posle premijere „Zone Zamfirove“ Pozorišta „Vožd“.