Mada ne i neočekivani, rezultati minulih parlamentarnih izbora u Kragujevcu ipak su donekle „atipični“ kako u odnosu na njihov ishod na nivou Republike, tako i u poređenju s rezultatima ranijih izbornih utakmica u centru Šumadije. Tako su, primerice, srpski radikali, za pređašnje šumadijske političke prilike donekle iznenađujuće, i u Kragujevcu osvojili najveći broj glasova. Nešto manje, doduše, nego u celoj Srbiji, ali opet više pojedinačno nego ostale partije i koalicije. Demokratska stranka ovde, međutim, nije druga, već treća prema broju dobijenih glasova, što za upućeniji deo šumadijske političke javnosti i nije veliko iznenađenje.
Iznenađenje, osim možda za pojedine funkcionere Srpskog demokratskog pokreta obnove (SDPO), ne predstavlja ni drugo mesto narodnjačke, odnosno koalicije DSS – NS, na čijoj su poslaničkoj listi bili i kandidati SDPO, a među kojima je bilo i onih koji su očekivali izbornu pobedu narodnjaka u Kragujevcu. Sve ostale stranke i koalicije rangirane su u Kragujevcu onako kako se to u Šumadiji i očekivalo, te tako SPO i koalicija na čelu s LDP, za razliku od SPS, ovde nisu prešle izborni cenzus, dok je G17 Plus, zahvaljujući najverovatnije najavama lidera te stranke oko sredstava iz Nacionalnog investicionog plana namenjenih Kragujevcu, u njemu prošao nešto bolje nego na republičkom nivou. Najveći deo tih obećanih sredstava još uvek nije stigao u Kragujevac, a kad će – ne zna se, ali to je već neka druga priča.
Ono po čemu će, inače, ovdašnji opozicioni nostalgičari pamtiti minule parlamentarne izbore jeste činjenica da je nekadašnja vodeća partija srpske opozicije, SPO, počela da nestaje i sa šumadijske političke scene, gde je od prvih posleratnih parlamentarnih izbora u Srbiji (u decembru 1990), pa sve do 2000. beležila ubedljivo najbolje izborne rezultate pa je Vuk Drašković na trgu Kod krsta okupljenim Šumadincima neretko umeo da poruči da „dolazi u Kragujevac na izvor po vodu“. No, vremena i političke prilike se menjaju, pa su srpski radikali, koji su ovde pobedili tek jednom, i to davne 1993. kada su bili u naponu ratnohuškačke i socijalno-demagoške snage, sada ponovo prvi.
Zbog čega su, dakle, radikali ponovo prvi i u Kragujevcu, nekadašnjem bastionu demokratske opozicije, a narodnjaci, za razliku od većine drugih varoši i krajeva Srbije, zabeležili bolji izborni rezultat od demokrata? Doajen šumadijske političke scene Borivoje Radić smatra da uspeh radikala u Kragujevcu nije iznenađujući, dok su narodnjaci drugo izborno mesto u centru Šumadije, prema njegovom mišljenju, osvojili zahvaljujući rejtingu gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića.
– Radikali svojom demagogijom još uvek ubiraju plodove tranzicijskih teškoća kako u Srbiji tako i u Kragujevcu, pa otuda njihov izborni rezultat ni ovde nije iznenađujući. Drugo je pitanje do kada će ta njihova demagogija još moći da prolazi u Srbiji i Šumadiji, kao i do kad će njihovi birači glasati za stranku koja pobeđuje na izborima, a ne dolazi na vlast. Narodnjački blok je očekivano u Kragujevcu drugi prema broju osvojenih glasova, pre svega zbog rejtinga gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i njegovog biračkog tela. DS je treća, i to sa slabijim izbornim rezultatom od onog koji je ta stranka ostvarila na republičkom nivou, što se može tumačiti slabostima u radu ovdašnjeg odbora partije. Nema, dakle, većih odstupanja od rezultata očekivanih uoči izbora, smatra Radić.
Novinar nedeljnika Svetlost Slobodan Cuparić tvrdi da su rezultati izbora u Kragujevcu uveliko očekivani, osim onog koji je ostvarila Socijalistička partija Srbije. – Donekle iznenađuje što je SPS prošao cenzus i u Kragujevcu, dok ovdašnji uspeh radikala nije neočekivan. Narodnjački blok je u Kragujevcu dobro prošao zahvaljujući koaliciji s Veroljubom Stevanovićem, što se najbolje vidi po činjenici da su ovde osvojili gotovo šest odsto glasova više nego na republičkom nivou. Verujem da bi narodnjaci generalno bolje prošli da na svojoj izbornoj listi nisu imali pojedince koji ne imponuju glasačima demokratske provenijencije. Ne bih da imenujem te pojedince, ali smatram da politička javnost zna o kome se radi – kaže Cuparić.
Sa stavovima dvojice sagovornika Danasa, posebice kada su u pitanju izborni uspesi radikala i narodnjaka u Kragujevcu, slaže se i većina ostalih poznavalaca prilika na šumadijskoj javnoj sceni. Radikali, primerice, smatraju u ovim krugovima da svoj izborni uspeh u Kragujevcu ponajviše mogu da zahvale privrednoj politici dveju postpetoktobarskih republičkih vlada koje ni gotovo sedam godina od demokratskih promena u zemlji nisu uspele da stvore uslove za dolazak strateškog partnera u Zastavu. Naprotiv, najveća domaća industrijska firma tek poslednjih meseci, uz pomoć italijanskog Fiata u Fabrici automobila i američkog Remingtona u Zastavi oružju, pokušava da krene putem spasa i kakvog-takvog razvoja, čija je prateća pojava, međutim, i stalno smanjenje broja zaposlenih. To otpuštanje radnika iz Zastave i drugih ovdašnjih privrednih firmi, zatim neuspešna privatizacija većine ovdašnjih društvenih preduzeća čiji radnici, takođe, čame besposleni, kao i zaludni eksperimenti s forsiranjem osnivanja i razvoja malih i srednjih preduzeća, u uslovima kada ne funkcioniše tzv. velika privreda, logično nagoni vodu na vodenicu političkih i socijalnih demagoga.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.