… samo su neke od tema o kojima su, pred članovima Vojvođanskog kluba i čitaocima Danasa, sa dr Borisom Vargom razgovarali dugogodišnji glavni urednik Danasa Mihal Ramač, dr Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba i pravnik Drago Jankov.

Dr Boris Varga je bio domaćin „Razgovora“ koje organizuje vojvođansko dopisništvo Danasa u Novom Sadu zajedno sa Vojvođanskim klubom, povodom izlaska iz štampe njegove nove knjige „Populizam, direktna demokratija i tiranija većine“ koju je krajem prošle godine objavila Vojvođanska politikološka asocijacija, kao i povodom nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine koje je Varga dobio pre nekoliko dana „za izuzetne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina i promociju interkulturnosti“.

Tako su prisutni bili u prilici da „iz prve ruke“ čuju i do kakvih je novih saznanja o „postdemokratiji“ došao ovaj vrsni intelektualac.

– Najveći problem demokratije na početku 21. veka je ona sama sebi, odnosno njeni lažni oblici. Iako je autoritarizam dominantan u Rusiji i Kini, najveći izazov liberalnoj demokratiji danas je – fejk demokratija. Da bi se izašlo iz ove šizofrene faze „demokratija vs. demokratija“, neophodno je da najviši ideal postane onaj Dajmondov u kojem liberalna demokratija nisu samo regularni demokratski izbori već je to vitalnost svih grana vlasti, poštovanje vrhovnosti zakona, zaštita prava i sloboda, poštovanje prava manjina, minimalni uticaj države na medije, istakao je Varga.

Povezani tekstovi