Direktorka Poreske uprave: Kontrola dugo bila u Kuriru 1

Kontrola je bila pre toga dosta dugo u Kuriru. I to je razlog zbog čega on sad ima tu obavezu“, rekla je danas UNS-u direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Ona je dodala da Poreska uprava, po članu 7. Zakona o  poreskom postupku i poreskoj administraciji, zvanično ne može „licima koja nisu legitimisana“ da daje informacije o iznosu obaveza Kurira.

Na pitanje UNS-a zbog čega je samo Adria Media Grupi blokiran račun kada je poznato da postoje problemi velikih poreskih dugovanja i u drugim medijskim kompanijama, Marković je rekla da taj odgovor zatražimo od službe za informisanje Poreske uprave.

Podsetimo, služba za informisanje Poreske uprave nije juče Udruženju novinara Srbije odgovorila na pitanje koji su razlozi za blokadu računa izdavača Kurira Adria media grupe, pozivajući se na tajnost podataka.

„Shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“, odgovoreno je UNS-u.

Na sajtu dnevnog lista Kurir juče su objavljena dokumenta koje je AMG dobio iz Poreske uprave. Iz njih se vidi da je Adria Media Grupa 8. juna ove godine dobila uverenje da je izmirila sve dospele obaveze koje su u nadležnosti Ministarstva finansija. Takođe, 9. juna 2017. godine, AMG je i iz Uprave Grada Beograda – Sekretarijata za javne prihode, dobio uverenje da je izmirio sve obaveze.

Nekoliko dana kasnije, 14. juna ove godine, kompanija AMG dobija Rešenje o privremenoj meri obezbeđenja naplate poreza – „zabranu prenosa novčanih sredstava, osim u svrhu izmirenja obaveza po osnovu poreza… radi obezbeđenja naplate javnih prihoda u iznosu od 16 miliona dinara za koji je u toku postupak utvrđivanja – kontrole, pošto postoji opasnost da poreski obezvnik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu“. 

Poslednjim rešenjem Poreske uprave, od 6. jula 2017. godine, Adria Media Grupi blokirani su računi po istom osnovu, samo što ovog puta nije naveden iznos poreskog duga.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.