Taj predmet biće obavezan za generaciju koja je u junu upisala srednju školu, ali će ga izučavati u četvrtoj godini, dva časa nedeljno.

– Predmet obnovljivi izvori energije je uveden posle višegodišnjeg rada Komisije za unapređenje nastave, koju su činili profesori elektrotehničkih škola koje imaju obrazovni profil elektrotehničar energetike. U izradi plana i programa za ovaj predmet su učestvovali i profesori Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i stručnjaci Agencije za energetsku efikasnost. Uvođenjem predmeta obnovljivi izvori energije postignut je značajan napredak u promovisanju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine – kaže za Danas Aleksandar Savić, profesor Elektrotehničke škole „Rade Končar“ i autor programa novog predmeta.

Direktor Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić ističe da je jedan od načina za unapređenje energetske efikasnosti i održivog razvoja u celini podizanje svesti o značaju tih tema i da je to mnogo efikasnije ako se krene od najmlađeg uzrasta.

– Bez povećanja ekološke i svesti o važnosti obnovljivih izvora energije u nekoj zemlji biće vrlo teško napraviti neke značajnije korake u ovoj oblasti. To su pokazala iskustva u svim razvijenim zemljama, koje su ovakve programe počele da rade pre 10 do 15 godina – kaže za Danas Kovačić.