Ovim podvigom najbolji srpski teniser oborio je lični rekord, jer nikada ranije nije uspeo da za tako kratko vreme provedeno na terenu dođe do plasmana među osam najboljih na jednom turniru iz Masters serije. Nakon što je preslišao Montanjesa, Đoković je poput tajfuna oduvao Španca Pabla Karenjoa Busta – 2:0 (6:0, 6:1), koji je prethodno eliminisao Gaela Monfisa. Time je zvanični šampion Monte Karla pokazao da je potpuno spreman za odbranu krune i da priča u vezi sa povredom zgloba desne ruke polako može biti arhivirana. Novak je za prolaz u polufinale čekao pobednika iz meča Tomaš Berdih – Giljermo Garsija Lopez.

Za samo 21 minut Đoković je osvojio prvi set protiv Karenjoa, koji je očigledno bio pod velikim utiskom što uopšte igra sa drugim reketom sveta. Srbin nije dozvolio rivalu da uzme gem, lako pretvarajuću njegove serve u sigurne poene. Sličan scenario ponovio je i u nastavku duela. Ukupno je imao čak 24 vinera, a pritom ga je odlično služio i servis. Podatak da je na drugi servis imao idealan procenat uspešnosti (9/9), na najbolji način ilustruje svu snagu Đokovića. U takvom raspoloženju veće šanse ne bi imali ni mnogo kvalitetniji rivali u odnosu na Španca.

Zimonjić i Nestor među osam

Nenad Zimonjić i Danijel Nestor plasirali su se u četvrtfinale Monte Karla u igri parova. Oni su izbacili poljsku kombinaciju Marijuš Firstenberg/Marćin Matkovski rezultatom 6:7 (6:8), 7:6 (7:3), 10:7. Meč je trajao sat i 49 minuta, a Zimonjić i Nestor su do trijumfa došli posle velike borbe i preokreta u trećem setu, u kojem su gubili 3:0. Zimonjić i Nestor za prolaz u polufinale igraju protiv boljih iz duela Roberto Bautista Agut (Španija)/Andreras Sepi (Italija) – Romain Arneodo/Bendžamin Baleret (Monako).