Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Najavljeni sporazum o socijalnoj zaštiti između Srbije i Rusije trebalo bi da reguliše staž svima onima kojima je on regularno uplaćivan, rekao je Đorđević.

Prema tom sporazumu, građani koji su radili ili rade u Rusiji moći će da povežu taj staž sa stažom u Srbiji.

Sporazum je otvoreno pitanje od 2010. godine ali se očekuje da će on u narednih mesec dana biti usvojen u Rusiji i da će se zatim pristupiti potisivanju.

„Sporazum se odnosi isključivo na građane koji su radili ili rade u Rusiji. To se ne odnosi na rad na crno. Mi želimo da ceo proces odlaska na rad bilo gde u inostranstvo učinimo što transparentnijim jer mnogi građani koji odlaze preko nekog posrednika zapravo ne znaju da odlaze da rade na crno“, rekao je Đorđević.

I radnike u Srbiji očekuju izvesne izmene. Najavljene su promene Zakona o radu, koje se pre svega tiču strože kontrole rada na crno.

„Mi imamo manje izmene i dopune već u decembru. Reč je o dva člana koji se odnose na prijavljivanje radnika. Procedura je sada potpuno skraćena i digatalizovana tako da će poslodavci moći da prijave radnike unapred. Nema potrebe da se čeka tri dana jer to je omogućavalo zloupotrebe i pravdanje da su radnici baš tog dana počeli da rade a zapravo se radilo o radu na crno“, objasnio je ministar.

Ministarstvo će, takođe, dati plan o zakonskim i podzakonskim aktima koje želi da sprovede u narednom periodu.

Kada je reč o nedavno uvedenim seniorskim karticama u Beogradu, Đorđević kaže da postoji veliko interesovanje kako penzionera tako i kompanija koje nude popuste, a želja je, dodaje, da taj projekat zaživi i van Beograda.

Kako neke opštine možda neće biti u mogućnosti da ostvare tu vrstu projekta, Đorđević napominje da se razmišlja o uvođenju kartice koja bi važila na teritoriji cele Srbije.