Đukić Dejanović: Neplodnost čak 10 odsto 1Foto: EPA / SRDJAN SUKI

Važno je da se raščisti sa predrasudama, parovi treba da uđu u procedure ispitivanja razloga za problem steriliteta, da se problem ublaži, rekla je Dejanović novinarima pred početak konstitutivne sednice Saveta za prava deteta u novom sazivu.

Prema njenim rečima, država je učinila velike napore time što je popravila zakon i u njega unela najviše standarde struke, uz to da tri pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje o trošku države i povećana starosna granica na 42 godine za žene.

Dejanović je dodala da su pojedine lokalne samouprave dodatno uvele da same snose troškove za još po jedan ili dva postupka.

Od 6. do 12. novembra obeležava se evropske akcije Nedelje (NE)PLODNOSTI.

Dejanović je predsedavala sednicom Saveta za prava deteta Vlade Srbije koji je doneo odluku da Nacrt Strategije o prevenciji i zaštiti dece od nasilja tokom novembra, po dobijenom mišljenju UNICEF, uvede u javnu raspravu.

Moramo biti realni mi nasilje u Srbiji imamo, a problem je što se do skoro država bavila isključivo posledicama, rekla je novinarima Dejanović.

Prema njenim rečima, ključ je u prevenciji nasilja, koje treba prepoznati u najranijem dobu- ko su deca, potencijani nasilnici.

Ona je ukazala da prevencija ide kroz vaspitanje i uticaj na porodicu, vaspitače pre škole i edukaciju dece.

Nasilje kao crtu ličnosti treba prepoznavati u korenu tamo gde dete prvi put ispoljava agresiju na životinju, na druga, uz mali povod, treba ga usmeriti u sportove u kojim će trošiti energiju, rekla je ona.

U planu je da se Strategija i Akcioni plan koji je prati usvoje na proleće 2018. saopšteno je posle sednice Saveta.