Predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom Foto: Grad Užice

To je najavio gradonačelnik Užica Tihomir Petković u susretu sa predstavnicima 11 gradskih i okružnih udruženja osoba sa invaliditetom, a povodm obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

– Grad podržava zahteve osoba sa invaliditetom i njihovih udruženja da budu prisutni i vidljivi u našoj sredini, da se prevaziđu određene barijere i pogrešna mišljenja drugih ljudi o njima. Iz godine u godinu činimo sve više, pa i u izdvanaju novca za socijalne programe i za podršku njihovim idejama, da se poboljšaju uslovi za njihov život i rad, poručio je Petković i istakao da će „gradska uprava učiniti sve što je u njenoj moći da osobama sa invaliditeom omogući ravnopravno učešće u životu grada“.

Dragana Dučić, prestavnica Međuopštinske organizacije slepih Užice, ocenjuje da su udruženja veoma zadovoljna saradnjom sa lokalnom samoupravom i njenom podrškom.

– Užice je među tri grada u Srbiji i po podršci koju pruža radu udruženja i po procentu sredstava koja se izdvajaju iz budžeta za naša udruženja. Ono što je najvažnije je to što imamo zaposlene u našim udruženjima, bez kojih ne bismo mogli da funkcionišemo, a grad često podržava naše projekte, kulturne, sportske i druge manifestacije koje organizujemo, rekla je Dragana Dučić.

Tanja Selaković, predsednica Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Anđeli“ ističe da udruženja, osim lokalne samouprave, imaju i podršku pojedinaca u gradu, a potom navodi da je potrebo da se javnost dodatno senzibiliše za probleme osoba sa invaliditetom.

– Osobe sa invaliditeom trebalo bi da imaju sva prava, da se integrišu, obrazuju, da su im dostupni svi kulturni i sportski sadržaji, da zaista budu vidljive i trebao bi svi da se potrzdimo da, jednostavno, budemo ljudi, poručila je i Tanja Selaković.

Jedan od najvećih problema osoba sa invaliditetom je nezaposlenost. Prema podacima užičke filijale Nacionane službe za zapošljavanje, koja osim Užica obuhvata Arilje, Bajinu Baštu, Kosjerić, Požegu i Čajetinu, nazaposleno je 390 osoba sa invaliditetom, od kojih je 199 žena. Od tog broja, u Užicu je nezapoleno njih 221, a među njima je 117 žena.

Ipak, kako navodi Biljana Trezić, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u užičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, užički region prednjači po radnom angažovanju osoba sa invaliditom na osnovu različlitih programa, a najveći broj njih se angažuje posredstvom javnih radova.

– Udeo osoba sa invaliditeom u ukupnom broju nezaposlenih je godinama isti. Veoma dobro sarađujemo sa njihovim udruženjima koja su veoma aktivna, pišu kvalitetne projekte i najveći broj njih angažujemo privremeno, odnosno posredstvom javnih radova. Ipak, njihovo trajno zapošljavanje je sporadično, rekla je za Danas Biljan Terzić.

Obrazovna struktura nezaposlenih

Među nezaposlenim osobama sa invaliditetom prednjače žene, a nepovoljna je i njihova obrazovna struktura. Od 221 nezaposlenog lica sa invaliditetom u Užicu, prvi stepen stručne spreme poseduje 49, drugi stepen 21, treći 68, četvrti 60, peti jedna, a šesti stepen 17 osoba, dok petoro ima fakultetsku diplomu.