Najave medija da predlog rešenja za budući status Kosova i Metohije specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija najverovatnije neće sadržati reč nezavisnost, potvrdili su i visoki diplomatski izvori našeg lista. Kako je Danasu nezvanično rečeno, Ahtisarijev dokument zadržaće se „na dvosmislenim formulacijama koje neće sadržati ništa što bi moglo direktno da isprovocira nijednu od pregovaračkih strana“. Najverovatnije će imati četiri aneksa koji se tiču pitanja vezanih za zaštitu interesa Srba na KIM. Reč je o decentralizaciji, zaštiti kulturne baštine, ekonomiji i pravima manjina – o čemu bi tokom februara trebalo ponovo da se razgovara u Beču kako bi se prečistili i doterali dosadašnji stavovi Beograda i Prištine na ove teme.

Nova vlada Srbije i Ahtisarijev predlog

– Poslednjih nedelja spekulisalo se i da li će Ahtisari svoj predlog rešenja za KIM objaviti odmah posle parlamentarnih izbora u Srbiji, ili će čekati da se formira nova vlada u Beogradu. Iako premijer Srbije Vojislav Koštunica smatra da „te dve stvari nisu ni u kakvoj međusobnoj vezi“ i da „sve govori u prilog pretpostavci da će Ahtisari predlog izložiti već krajem januara ili početkom februara, odnosno pre formiranja nove vlade“, izvori Danasa tvrde da su izvesni beogradski politički krugovi predočili međunarodnim zvaničnicima komplikacije koje mogu proizaći ukoliko se Ahtisari oglasi pre formiranja nove vlade.

U pojedinim diplomatskim krugovima ne isključuju mogućnost da će „deo međunarodne zajednice svesno forsirati rešavanje kosovskog pitanja pre formiranja nove Vlade u Srbiji, a da pojedinim zapadnim krugovima zbog KIM više odgovara da se vlada i ne formira ukoliko parlamentarni izbori u Srbiji ne daju ‘željene’ rezultate“.

– Za novu vladu najvažnije je da reši ko će se baviti problemom Kosova. Videćemo šta će pokazati rezultati glasanja, ali mislim da će se pokazati da radikali neće moći da formiraju vladu jer neće dobiti potrebnu većinu. Bojim se da će Tadić, ukoliko DS bude druga po broju osvojenih glasova, utrošiti mesec dana dok ne shvati da s Đelićem ne može da formira vladu. Onda će otići kod Koštunice koji treba da proceni da li će moći da formira vladu sa stabilnim partnerima, ili da se ide na nove izbore. U tom slučaju njegova vlada ostaje još tri do šest meseci. Mislim da bi formiranje manjinske vlade DSS, uz prećutnu podršku SRS, bio na duže staze opasan i loš brak. Glavni problem je svađa među bivšim dosovcima koji su, umesto programskog približavanja, uzdrmali političku scenu Srbije i međunarodnu zajednicu naveli na pogrešne poteze poslednjih nedelju dana uoči izbora – smatra Janjić.

Koordinator Foruma za etničke odnose ocenjuje za Danas da su glavne adrese za usklađivanje predloga o budućem statusu KIM Unosek i Kontakt grupa čije se usaglašavanje očekuje na sastanku u Beču koji bi, mada nema zvanične potvrde, trebalo da se održi 26. januara, dan po poslednjem zakonskom roku za objavljivanje zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji. Prema Janjićevim rečima, sastanak Kontakt grupe na temu KIM planiran je potom i tokom marta u Vašingtonu.

HAZIRI: Rešenje nezavisnost Kosova

– Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri izrazio je uverenje da Ahtisarijev paket neće predvideti neku vrstu autonomije za bilo koju etničku zajednicu na Kosovu. On tvrdi da će „rešenje biti nezavisnost s garantovanim pravima za etničke zajednice o aspektima kao što je lokalna vlast, kulturna baština, predstavljanje u kosovskim institucijama“, prenosi prištinski dnevnik na albanskom jeziku Koha ditore.

– Posle usaglašavanja predloga između Unoseka i kontakt grupe sledi putovanje po terenu i razgovori s Beogradom i Prištinom. Računa se da će posao obaviti šatl diplomatija. Ako se proceni da je sporazum Beograda i Prištine moguć biće obnovljeni razgovori u Beču. Svi planovi svode se na varijantu da Ahtisari završi poslove oko kosovskog pitanja dok nemačka predsedava EU. Ukoliko se proceni da se zbog tvrdog ruskog stava ne može ići na SB, onda će se posao obaviti u Briselu.

PUTIN: Protiv nametanja rešenja

Soči – Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin izjavio je juče da rešenje konačnog statusa Kosova ne bi trebalo da bude nametnuto spolja. U razgovoru s nemačkim premijerom Angelom Merkel u ruskom gradu Sočiju, Putin je istakao da svako rešenje za status Kosova mora da bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. Beta-Rojters

Iako u visokim diplomatskim krugovima tvrde da EU neće ući u kosovsku priču bez nove rezolucije SB, Janjić smatra da su takve procene pogrešne. On ukazuje da je „pored ruske pretnje vetom u igri sada i pretnja SAD da će se povući s Balkana, što je za EU veći problem jer neslaganja s Rusijom uvek može da reši kompenzacijama na ekonomskom planu“. EU želi da smanji rizike i troškove, napominje Janjić, jer svi uključujući i Prištinu i Tiranu, znaju da nezavisnost nije rešenje ni za KIM, niti za region.
Prema njegovim procenama KIM će se sve dok Nemačka predsedava EU baviti evropske institucije, da bi polovinom godine stiglo na globalnu scenu pred Savet bezbednosti. Za razliku od šefa srpske diplomatije Vuka Draškovića koji stavove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope smatra nebitnim, Janjić kaže da ne treba ponavljati ranije greške s ovom institucijom.
– Iako je čudno da se Savet Evrope kao institucija zadužena za demokratiju i ljudska prava sada upliće u pitanje države i institucija, treba ozbiljno shvatiti za ovu nedelju najavljeno izjašnjavanje parlamentarne skupštine SE o predlogu rezolucije o Kosovu u kojem se navodi da je nezavisnost uz određene uslove rešenje koje pruža najviše šansi za trajni mir i stabilnost Kosova i regiona. Beograd je već izgubio bitku sa SE kada su Mićunović i Đinđićeva Vlada tražili da SE arbitrira ko je nadležan u slučaju kršenja ljudskih prava građana KIM, pa smo dobili odgovor da je direktno odgovoran Evropski sud, što znači da je Kosovo država. Pošto 30 odsto budžeta SE obezbeđuje Rusija, ovo je prilika da proverimo da li zaista imamo saveznika i da aktivnije vodimo politiku prema SE – napominje Janjić.
O Nacrtu rezolucije koji je sačinio izvestilac Političkog komiteta Parlamentarne skupštine SE lord Rasel Džonston trebalo bi da se raspravlja 24. januara, najavljeno je u Strazburu, uz očekivanje da će u raspravi učestvovati i Marti Ahtisari.
Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore KIM radio iz Čaglavice tokom vikenda javio je da u predlogu rešenja konačnog statusa Kosova i Metohije koji će 26. januara Marti Ahtisari predstaviti Kontakt grupi, a 2. februara Beogradu i Prištini, nijednom neće biti pomenuta nezavisnost Pokrajine.
– Govorim simbolično. Ako bude trebalo u Ahtisarijevom predlogu neće biti ni pomenuta reč koja počinje na „n“. Pri tome su neznatna, ali ne i zanemarljiva, strahovanja od reagovanja kosovskih Albanaca na ovakav predlog. Doći će do većeg stepena decentralizacije, kao i do prenosa nadležnosti na kosovske institucije – tvrdi izvor KIM radija, uz objašnjenje da se „smatra se da bi izbegavanje ‘zapaljivih termina’“ stabilizovalo situaciju i dva potpuno suprotstavljena stava, srpski i albanski, dovelo, makar uz protivljenje, do neke vrste kompromisa i dobijanja na vremenu u kojem se očekuje „proširenje demokratskih kapaciteta Beograda i Prištine“.
Pozivajući se na visoke međunarodne predstavnike u Prištini, BBC na albanskom jeziku najavio je prekjuče za sredinu februara novu rundu dvonedeljnih bečkih pregovora Beograda i Prišine. BBC tvrdi da će sastanak Kontakt grupe, na kojem će Ahtisari objaviti svoj predlog za konačni status Kosova, održati 26. januara. Portparol Unoseka ranije je izjavio za više beogradskih medija da Ahtisari neće prisustvovati sastanku u Briselu i da je njegova bečka Kancelarija za taj dan sazvala sastanak Kontakt grupe na nivou direktora balkanskih zemalja u Beču.
– U ovom trenutku jedino što mogu da potvrdim jeste da Unosek posle određenog vremena očekuje komentare i primedbe Beograda i Prištine, ali ne znam kada tačno. Specijalni predstavnik će poslati svoj konačni predlog generalnom sekretaru UN u Njujork. Drugo ništa ne mogu da kažem – izjavio je Durlo za B92.
Prema dosadašnjim spekulacijama rok koji će Ahtisari ostaviti Beogradu i Prištini za primedbe i mišljenja na ponuđeno rešenje kreće se od dve nedelje do mesec dana. Mogućnost novih bečkih pregovora ne isključuje ni predsednik privremene Skupštine Kosova Kolj Beriša, inače član pregovaračkog tima Prištine.
– Mislimo da su iscrpljene sve mogućnosti za nove pregovore, ali ćemo pre svega pogledati šta ima u Ahtisarijevom paketu. Zbog toga ne negiramo tu mogućnost. Bili bi to razgovori o određenim pitanjima za dobrobit Kosova – rekao je Beriša prištinskim medijima.
U iščekivanju Ahtisarijevog predloga Priština je krenula u „ispipavanje terena“. U istom danu portparol pregovaračkog tima Prištine Skender Hiseni najavio je da „Kosovari neće prihvatiti nikakav Ahtisarijev predlog koji ne uključuje i nezavisnost Pokrajine“. Prištinski tim je krajem prošle nedelje jedinstveno saopštio da je pripremio nacrt plana aktivnosti koji će biti odgovor na Ahtisarijev predlog i koji će dati političku orijentaciju pripremi nacrta ustava, usaglašavanju zakonske regulative i pripremi izbora u Pokrajini. U Unoseku ne žele da komentarišu izjave prištinskih zvaničnika. Pozivaju na strpljenje i objavljivanje Ahtisarijevog predloga.