U saopštenju se navodi i tekst pisma koje je upravnom odboru uputio Dominik Stros-Kan. „Sa velikim žaljenjem sam primoran da upravnom odboru ponudim ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a“, navodi se u pismu. „Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost“, dodaje se u tekstu, izvestila je Beta.

Stros-Kan je na funkciju prvog čoveka MMF došao u novembru 2007. godine sa mandatom od pet godina. On je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Njegovi advokati su u sredu podneli zahtev za njegovo oslobađanje, ali se on i dalje nalazi u jednom njujorškom zatvoru.

Stros-Kan je podneo novu molbu za oslobađanje uz kauciju na jučerašnjem saslušanju u sudu. Kopija molbe za kauciju, koja je objavljena na vebsajtu Njujork tajmsa, pokazuje da advokati Stros-Kana nude nove uslove za puštanje na slobodu uz kauciju, kojima će, kako se nadaju, da uvere sudiju da njihov klijent nema nameru da pobegne. Između ostalog, oni predlažu da sada već bivši generalni direktor MMF bude u 24-časovnom pritvoru na Menhetnu pod elektronskim nadzorom.

Borba za naslednika

Analitičari ocenjuju da je počela borba oko toga ko će da predvodi MMF usled sve većih zahteva da novi čovek na čelu institucije bude neko ko odražava sve veću moć ekonomija u razvoju. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je ona za to da na čelu MMF bude Evropljanin. S njom se slaže i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, čiji je portparol izjavio da je prirodno da za kormilom institucije bude Evropljanin, budući da države članice EU imaju najveći doprinos Fondu. U komentaru Bi-Bi-Sija ocenjuje se da ukoliko u borbu za funkciju direktora MMF uđe francuska ministarka finansija Kristin Lagard, teško će se naći dovoljno jak protivkandidat.