Urađena prva transplantacija testisa u Srbiji 1Foto: Tiršova (Ilustracija)

Prva transplantacija testisa u Srbiji obavljena je u utorak u popodnevnim časovima i trajala je šest sati. Intervencija je urađena 36-godišnjem pacijentu, a davalac je njegov brat, prenosi Radio televizija Srbije.

Komplikovanu proceduru presađivanja testisa, prvu takvu u Srbiji, a drugu u svetu, izveo je tim lekara na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, prenosi RTS.

„Radi se o monozigotima, jednojajčanim blizancima, od kojih je jedan rođen sa dva testisa, a drugi sa jednim lošeg kvaliteta, koji je tokom života izgubio, tako da je on skoro 30 godina na toj hormonskoj terapiji, da bi mogao da živi normalno i finkcioniše. Mogu sada sa sigurnošću da vam kažem da je sve proteklo uspešno, iz dva razloga. Prvi je da smo testovima i analizama dokazali da je transplantirani testis vitalan, krvni sudovi su u funkciji, a drugi, još bitniji, laboratorijski, hormoni su u odličnom stanju, proverili smo testosteron“, naglašava profesor dr Miroslav Đorđević sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj za RTS.

Pripreme su trajale tri godine. Kako navodi RTS, transplantacioni tim je predvodio profesor Miroslav Đođević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili i strani stručnjaci, Diken Ko, jedan od najboljih transplantologa u svetu, i naš Branko Bojović, koji živi i radi u Americi, a koji je učestvovao i u istorijskoj transplantaciji lica koja je urađena u bolnici u Baltimoru.

„Prvu vaskularnu intervenciju koja je prethodila transplantaciji uradili smo još 2016. godine. Raduje me što možemo da pomognemo pacijentu na ovaj način“, kaže za RTS dr Diken Ko sa Harvarda.

„Zahvaljujem prvo profesoru Đorđeviću što nam je dao priliku da učestvujemo u nečemu ovakvom, jer je ovo jedna istorijska operacija“, napominje dr Branko Bojović.

„Godinama radimo uspešno transplantacije bubrega, pre dve godine uradili smo i transplantaciju uterusa, taj tim međunarodni je predvodio Miroslav Đorđević, i ta žena je rodila dete“, ističe docent dr Siniša Dučić, direktor UDK u Tiršovoj.

„Naš cilj i cilj ovog projekta jeste da otvorimo oči svetu da ne smemo da bacamo organe, pošto smo mi vrlo poznat centar, jedan od vodećih za transrodnu medicinu i za transseksualnu hirurgiju, i svakog puta kada uradimo operaciju promene pola mi minimum dva ili tri organa ostavimo neiskorišćene. Želimo da pokažemo svetu da je moguće transplantirati bilo koji genitalni organ i mi smo na dobrom putu da to i potvrdimo vrlo brzo“, naglašava profesor Đorđević.

Naš tim lekara se sada priprema i za prvu transplantaciju penisa kod transrodne osobe, koju bi mogli da urade u naredne dve godine, piše portal RTS-a.