Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota Foto: Z.Panić

Vasić se zahvalio na donaciji Slovačke ambasade za nabavku automatske meteorološke stanice, koja se nalazi na Regionalnoj deponiji Pirot. Projekat je realizovan uz pomoć donacije Vlade Slovačke i rezultat je saradnje sa ambasadom ove države u Srbiji. Ukupna vrednost nabavke stanice je 25.000 evra, a donacija Slovačke je 10.000 evra.

– Razgovarali smo o mogućnostima saradnje i o oblasti zaštite životne sredine i kvalitetu života romske populacije. Imamo i podršku slovačkih policajaca koji čuvaju našu granicu u sastavu međunarodnih snaga. Smešteni su u hotelu u Pirotu. Mislim da je naša saradnja bila dobra i da može da bude još bolja, rekao je Vasić posle razgovora sa slovačkom ambasadorkom. Repčekova se zahvalila na lepom prijemu.

– Ove i sledeće godine hoćemo da se posvetimo čišćenju komunalnog otpada i otpadnih voda, uključujući i opasni otpad. Počeli smo i projekat ekonomskog razvoja opština u Srbiji. Imamo saradnju sa pet opština u Srbiji – Bački Petrovac, Mali Zvornik, Sjenica, Petrovac na Mlavi i Kuršumlija. Planiramo da ovu saradnju proširimo na novih 10 do 15 opština. Zato je veoma važno doći, sve to videti i odlučiti koja će opština biti uključena u nastavak projekta. U junu ćemo imati veliku konferenciju država koje su bile uključene u inkluziju Roma, da razmenimo iskustva i vidimo šta ćemo dalje, rekla je Repčekova, dodajući da su veoma važni obrazovanje i zapošljavanje i da treba očuvati prerađivačke kapacitete.

Ambasadorka Slovačke je razgovarala i sa direktorom regionalne deponije Nebojšom Ivanovim. Repčekova je obišla i Zanatsku zadrugu za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce“, Mlekarsku školu „Dr Obren Pejić“ i Muzej Ponišavlja.

Povezani tekstovi