Dostojanstvo lekarskog poziva 1Manifestaciju otvorio gradonačelnik Nebojša Zelenović

– Kada u istoriji našeg grada imamo ličnost kao što je Laza K. Lazarević, mi smo dužni da ga se sećamo. A ako neko neguje kulturu sećanja, to je Grad Šabac. Lepo je što se u Šapcu održava stručna manifestacija „Lazini dani“ i čast što su gosti našeg grada uvaženi profesori i lekari. Mi smo kao grad otvoreni da podržimo svaku ideju koja može da doprinese boljem zdravlju naših sugrađana. Šabac je otvorena sredina u kojoj ljudi žele da žive bolje, a to je nemoguće bez lekara – naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Nada Ruvidić, predsednica šabačke podružnice Srpskog lekarskog društva, podsetila je na osnivanje manifestacije pre 43 godine, i na plemenitu ideju nekoliko entuzijasta rešenih da u Šapcu zaživi godišnje okupljanje stručnjaka Srbije iz različitih oblasti medicine. Ona je izrazila zahvalnost svima koji su pomogli da „Lazini dani“ opstanu i budu prihvaćeni kao jedno od najuticajnijih edukativnih okupljanja.

U svom kratkom životu, a živeo je samo 39 godina, Laza Lazarević je stekao harizmu književnika, rodonačelnika srpske realističke psihološke pripovetke, a još kao mlad bio je uveliko priznat i kao pravnik, kao lekar-naučnik, kao prvi srpski neurolog, sanitetski potpukovnik, lični lekar kralja Milana Obrenovića, dopisnik Srpske kraljevske akademije…

Pored ostalog Laza Lazarević je objavio više od 30 naučnih dela u oblasti medicine, što ga svrstava u red veoma značajnih naučnika u ovoj oblasti. Po njemu nosi ime Šabačka opšta bolnica kao i jedna osnovna škola u Šapcu. Kulturni centar Šabac gotovo tri decenije objavljuje nagradni konkurs za najbolju neobjavljenu srpsku pripovetku.

Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život“, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji finasira projekat.