Na niškom konkursu više od 80 odsto novca medijima bliskim SNS vlasti 1Foto: Aleksandar Roknić

Na niškom konkursu za budžetsko sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, na kojem je podeljeno 69 miliona dinara, što ga čini drugim najvećim lokalnim konkursom ove vrste u Srbiji, četiri petine sredstava (56.900.000) dobili su mediji koji su uređivački i vlasnički bliski aktuelnoj vlasti.

Među ovim privilegovanim medijima je, međutim, ove godine došlo do preraspodele konkursnog novca, tako da su neki od njih prošli bolje nego ranije, a drugi ostali bez dinara podrške.

Ubedljivo najviše sredstava iz gradske kase dobili su mediji koji su u vlasništvu ili su direktno povezani sa članovima niške porodice Radomirović, a kojima je pripala skoro polovina ukupnog konkursnog iznosa (40.350.000 dinara). Radomirovićeva Televizija Belle amie jedina je inkasirala maksimalni konkursni iznos po projektu- 13 miliona dinara, njihove Narodne novine 10 miliona, Niška televizija, u kojoj su Narodne novine suvlasnici- 12,5 miliona, Radio Belle amie 2,7 miliona, a PR Agencija “Deni video” čiji je osnivač zakonska zastupnica Televizije Belle amie- 2, 15 miliona dinara. Radomirovićevi mediji su i prethodnih godina u zbiru dobijali najviše konkursnog budžeta, ali je inkasirani procenat umeo da bude niži.

Televizija Zona plus, u vlasništvu sina direktora BIA i osnivača SNS Vladana Gašića, dobila je 11,95 miliona dinara, a portal Zona plus još 500.000 dinara. Kablovskoj televiziji Kopernikus, čiji je većinski vlasnik Zvezdan Milovanović, poverenik SNS za Niš i brat Srđana, vlasnika TV Prva, TV B92, Play Radija i još nekoliko kablovskih televizija, pripao je 4,1 milion dinara. Ovakve konkursne sume su uobičajene za te medije.

Nezadovoljni su, međutim, ostali drugi mediji bliski SNS vlasti, koji su, za razliku od prethodnih godina, kada su mogli da računaju na nekoliko miliona, ostali bez budžetskog novca.

Ni dinar nisu dobili projekti Radija Bum 018, u vlasništvu Nikole Panića, dugogodišnjeg člana i funkcionera SNS, kao ni preduzetnička radnja „Cloudcode“ koja je osnivač Niškog portala, u vlasništvu supruge direktora Tržnice i funkcionera SNS Gorana Đorđevića. Oni nisu budžetski podržani jer, kako se navodi u rešenju,“nisu na vreme podneli narativni i finansijski izveštaj“ o trošenju para koje su dobili na prethodnom konkursu.

Ovogodišnji niški konkurs je rekorder u Srbiji po gornjoj granici sredstava koje jedan medijski projekat može da dobije, daleko ispred Beograda, gde je taj limit iznosio sedam miliona dinara, i Novog Sada, gde je bio šest miliona dinara. Ministarstvo kulture i informisanja je ove godine zacrtalo znatno niže maksimalne iznose po projektu, koji za televizije iznose tri miliona dinara, a za štampane medije dva miliona.

Predloge o raspodeli sredstava na ovom konkursu dala je petočlana Stručna komisija za ocenu projekata, u kojoj su bili predstavnici PROUNS-a, Društva novinara Niša i RAB-a Srbija, kao i dva „medijska radnika“, a rešenje o podeli novca potpisala je v.d. načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti Katarina Mitrovski. Na ovogodišnji konkurs stigla su 83 medijska projekta.

 

Nisu prošli projekti izdavača medija koji se povezuju sa lažnim sajtom Južnih vesti

Na ovogodišnjem konkursu nisu prošli projekti izdavača medija koji se povezuju sa lažnim sajtom Južnih vesti (www.južnevesti.info) – TV Super Sat Communication i Info 24 Media, a koji su ukupno aplicirali za skoro šest miliona dinara. Ocenjeno je da je njihov budžet neusklađen, nerealan i predimenzioniran. Plagijat sajta Južnih vesti- sa istim imenom, logom i dizajnom, pojavio se u februaru ove godine, a prema istraživanju Južnih vesti, vlasnik domena plagiranog sajta je firma TV Super- Sat Communication, čiji je vlasnik Ivica Golubović. Na istoj adresi i broju telefona koju koristi ta firma je i Info 24 Media, čiji je predsednik Zoran Majdak, koji se javno deklariše kao pripadnik SNS.

Lažni sajt Južnih vesti promoviše republičku i gradsku vlast na čelu sa SNS-om, a pritom sistematki diskredituje glodurku Južnih vesti Gordanu Bjeletić, kojoj pripisuje da navodno sa svojim timom, a po dogovoru sa Draganom Đilasom, „za veliki novac objavljuje spinove sa ciljem da obori rejting SNS-u, kao i da skloni sa funkcije gradonačelnice Draganu Sotirovski“.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.