Drugi gradonačelnički mandat u Kraljevu za Predraga Terzića 1Foto: Z. NIkolić

Kraljevo je danas na drugoj sednici Skupštine grada u novom sazivu, dobilo novog – starog gradonačelnika dr. Predraga Terzića.

Ovaj doktor političkih nauka rođen 1984 godine u Kraljevu, stalno zaposlen u beogradskom Istitutu za političke studije, izabran je po drugi put zaredom, na ovu funkciju a na mesto njegovog zamenika (re)izabran je, takođe, ponovo diplomirani mašinski inženjer Vukman Rakočević, kome je ovo treći put da obavlja ovu funkciju.

Danas je izabran i novi saziv Gradskog veća od 11 članova u kome su, u odnosu na predhodni period, samo tri nova člana.

Time je u Kraljevu, među poslednjim gradovima u republici završen proces konstituisanja lokalne zakonodavne i izvršne vlasti a na osnovu rezultata izbora održanih 21. juna 2020 godine ,na kojima je pravo da imaju odbornike u Skupštini grada steklo pet izbornih lista od ukupno devet koliko ih je učestvovalo na izborima.

Gradonačelnik Kraljeva, njegov zamenik , kao i predhodno izabrani i imenovani predsednik Skupštine grada, njegov zamenik, sekretar Skupštine grada i njegov zamenik brani su naravno, na predlog izborne liste „Aleksandar Vučić-za našu decu“ koja je na izborima osvojila 27.539 glasova ili 57,02 odsto od 48.291 birača ili 48,06 odsto upisanih u biračke spiskove u Kraljevu.

U svom opširnom obraćanju odbornicima Skupštine grada, pre njegovog ponovnog izbora dr. Predrag Terzić je posebno, naglasio činjenicu da se njegov ponovni izbor i (re)izbor tima koga je predložio treba posmatrati i kao deo stabilizovanja političkog života u gradu na Ibru koga je, po njegovim rečima, od početka devedesetih karakterisala nestabilnost manifestovana i čestim smenama čelnika lokalne samouprave.

Posebno je istakao i zahvalio se staro – novom predsedniku Skupštine grada Nenadu Markoviću i odbornicima predhodnog saziva za „neviđenu ekspeditivnost ispoljenu u trodnevnom intezivnom radu koji je krunisan kreiranjem neophodnih predpostavki u lokalnom zakonodavstu da se krene u izgradnju pogona fabrike Leoni u Kraljevu“.

On naravno, nije propustio da u maniru gotovo svih naprednjaka ne istakne i to u više navrata, lične zasluge Aleksandra Vučića kako za izborne rezultate tako i za ,kako je on to rekao ubrzanu trasformaciju Kraljeva u mesto u koje će se sve više mladih vraćati.

Ritualnu svečarsku atmosferu i nabrajanje rezultata naprednjačke vlasti u predhodnih osam godina upravljanja gradom na Ibru na momenat je, svojim izlaganjem poremetio Ivan Matović, šef doborničke grupe „Grupa građana Metla 2020-Starosedeoci-Ivan Matović“.

Govoreći odmah posle gradonačelnika on je kao šlagvort za svoj nastup, iskoristio Terzićevo podsećanje u obraćnju odbornicima, na cene stanova koji se u kraljevačkom naselju Ribnica grade za pripadnike snaga bezbednosti, kao i za cene stanova za stanovnike u Dositejevoj ulici, da bih mu spočitao, navodnu kupovinu stana na Gradskom keju po cenama nižim od tržišnih za tu lokaciju.

Ovo a i negiranje drugih uspeha naprednjačke vlasti u Kraljevu iznetih u Terzićevom referatu Matović je zaključio konstatcijom da je stari-novi gradonačelnik „ samo uspešna inspiracija za pominjanje u negativnom i šaljivom kontekstu na društvenim mrežama i nekim satiričnim tv emisijama“.

Bio je to „okidač“ za kratkotrajnu polemiku između Matovića i pojedinih odbornika SNS koji su braneći Terzića spočitavali mu ,ne baš dovoljno argumentovano, izborne rezultate njegove odborničke grupe koja je na izborima 2016 godine osvojila 3148 glas ili 5,45 % a na izborima 2020 godine 2964 glasa ili 6,1%.

U ovu polemiku, na njenom samom kraju, uključio se i Nikola Đurišći šef odborničke grupe SPS koji je pohvalio rad Terzića i predhodnog saziva lokalne vlasti.

To je bio povod za po malo neobičnu repliku predsednika Supštine Nanada Markovića koji je,zahvalivši se Đurišiću reako da on to tumači i kao najavu nekih novih odnosa između dve stranke na lokalu jer,kako je on to rekao, „u predhodnom periodu i nismo baš imali tako otvorenu podršku od socijalista“.

Sve ove rasprave potrajale su kratko pa je Skupšina uprkos čestim prekidima zbog brojanja glasova i konstatovanja rezultata, okončana nešto pre 14 časova.

Fragmentacijom do novih odborničkih grupa

Na samom početku današnjeg zasedanja konstatovano je da će u okviru novog saziva gradsko parlamenta raditi devet odborničkih grupa iako je samo pet izboprnih lista prešlo izborni cenzus od tri odsto.

Ovo je bilo moguće sprovesti zahvaljujući zadnjim izmenama Stauta grada i usklađivanjem, tada važećeg cenzusa od pet odsto sa istim procentom odborničkih mesta od ukupnog broja od 70 odbornika Skupštine grada.

Praktično to znači da sada treba četiri odbornika za formiranje odborničke grupe što povlači i pravo na angažovanje tehničkog sekretara.

Od lista koje su 21.juna učestvovale na lokalnim izborima samo lista „Aleksandar Šapić-Pobeda za Kraljevo“ nije ispunila ovaj uslov pa je donedavno „spiker“ odborničke grupe SNS Miloš Milišić „prekomandovan“ među šapićevce.

Ostale novoformirane odborničke grupe, Pokreta socijalista,Jedinstvene Srbije i PUPS-a nastale su frgmentacijom izbornih lista na kojima su učetvovale.

Da li će i kako to doprineti efikasnijem radu gradskog parlamenta ostaje nam da vidimo ali jedno je,sasvim izvesno, njegov rad biće skuplji!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Drugi gradonačelnički mandat u Kraljevu za Predraga Terzića”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.