Država ćuti na širenje mržnje prema migrantima 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Naime, država, prema dostupnim informacijama, ne čini ništa kako bi onemogućila skup „Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta“ na koji poziva grupacija koja sebe oslovljava „narodne patrole“.

U pitanju je grupa aktivista ekstremno desnih političkih stavova koji su već bili predmet interesovanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog svojih „aktivnosti“ vezanih za migrante i izbeglice.

Naime, oni su krajem februara ove godine presretali i pretili migrantima u centru Beograda, upozoravajući ih da poštuju pravila ponašanja koja su im oni nametnuli.

I iako je od tada prošlo deset meseci, a ceo incident bio snimljen i objavljen na društvenim mrežama, ovaj predmet se i dalje nalazi u predistražnoj fazi. Kako nam je rečeno u Višem tužilaštvu, postupak je trenutno u fazi odlučivanja, nakon što je policija postupila po zahtevima tužilaštva i dostavila izveštaje o prikupljenim podacima.

Isti ljudi o čijoj krivičnoj odgovornosti će tužilaštvo odlučivati sada pozivaju na protest ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu, sa parolom da se isti očisti. Međutim, da im na umu nije komunalan red, pokazuje i plakat koji je objavljen na društvenim mrežama, a na kojima je stara fotografija iz perioda kada je u ovom parku boravio veliki broj migranta i izbeglica.

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne dozvoli održavanje ovog okupljanja, apelujući na njih da podnesu krivične prijave protiv organizatora zbog raspirivanja rasne mržnje.

Tamara Vlaškalin, iz organizacije IDEAS koja uz organizacije CRPC, DRC i Indigo čini koaliciju, ističe da se nada da će nadležni uvažiti njihove zahteve.

„Nadam se da će država imati snage da stane na put raspirivanju ksenofobije. Ekstremno nacionalističke grupe su sve agresivnije i opasnije. Pritom, ksenofobija ima jedno vrlo opasno svojstvo, a to je da se lako preliva. Danas je mržnja usmerena ka migrantima i izbeglicama, sutra će biti prema Romima ili pripadnicima LGBT populacije. To je pojava koja predstavlja opasnost za celo društvo“, ističe Vlaškalin dodajući da država očigledno nije učinila dovoljno da se suoči sa ovom pojavom, „čim smo se našli tu gde jesmo“.

Zakon o javnim okupljanjima jasno propisuje da su skupovi zabranjeni onda kada su ciljevi okupljanja usmereni na podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Ipak, da li je činjenica da je najavljeni skup protivzakonit uticala na njegovo zabranjivanje nismo mogli da saznamo, pošto nam iz MUP-a nisu odgovorili da li je okupljanje najavljeno i šta je odgovor ministarstva bio.

Gordan Paunović iz Centra za migracije Info park je ističe da oni osuđuju najavljeno „čišćenje“ Beograda od strane samozvanih „narodnih patrola“.

„Niko sem službenih organa Republike Srbije nema pravo da preduzima ovakve aktivnosti, a da one ne budu predmet prekršajnog ili krivičnog gonjenja. Zato posebno ukazujemo na neaktivnost tužilaštva kada su u pitanju ozbiljne pretnje ustavnom poretku koje je ova neformalna organizacija sprovela tokom organizacije martovskog protesta“, kazao je Paunović, apelujući na MUP da zabrani održavanje ovog „čišćenja“, koje je, kako je napomenuo, potpuno nezakonito i zadire u ovlašćenja policijskih organa.

Podsetimo, predsednik Vučić je 21. oktobra, u prostorijama Srpske napredne stranke istakao da država neće dozvoliti divljanje bilo kojih grupa nad nekima samo zato što pripadaju drugom narodu, imaju drugačiju boju kože ili drugačije izgledaju.

On je dodao da je, prema istraživanjima javnog mnjenja, u poslednjih mesec dana došlo do dramatičnog skoka popularnosti onih „koji su protiv vakcinacije, protiv mera za borbu protiv korone, onih koji smatraju da je zemlja ravna ploča… antimigrantskih i ksenofobnih snaga“.

„To me pomalo zabrinjava i moraćemo da razgovaramo sa tim ljudima.. Ali neće biti kompromisa oko poštovanja elementarnih ljudskih prava. I odmah da vam kažem, neće se dogoditi da bilo ko u ovoj zemlji tuče bilo koga, nazivali oni sebe narodnom zaštitom, patrolama ili bilo kako, neće moći da tuku ni migrante ni bilo koga drugoga“, rekao je Vučić dodajući da su migranti, u poslednje četiri godine počinili manje krivičnih dela nego što građani Srbije počine u jednom jedinom danu.

Komesarijat: Niko nema pravo da uzima silu u svoje ruke

„Komesarijat za izbeglice i migracije, kako smo više puta saopštili, najoštrije osuđuje pojavu tzv. ‘narodnih patrola’. Srbija ima svoje organe reda koji brinu o bezbednosti građana. Niko nema pravo da, mimo državnih organa, uzima poluge sile u svoje ruke. Pojava i ponašanje tzv. ‘narodnih patrola’ je neprihvatljivo, nedopustivo i opasno“, rečeno je Danasu u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.