Reagovala je i SDA koja je Obradovićev govor nazvala „nacističkim“ i zatražila od predsednice Skupštine Maje Gojković da reaguje i „spriječi širenje govora mržnje“.

Obradović je tvrdio da nastavnici i deca u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu imaju veliki problem zato što su nastavnici srpske nacionalnosti obavezni da predaju na „izmišljenom bošnjačkom jeziku“, a deca srpske nacionalnosti su obavezna da prisustvuju predavanjima „na izmišljenom bosanskom ili bošnjačkom jeziku“. „Meni je svejedno kako ga zovu, on ne postoji, to je samo varijanta srpskog jezika, to znaju svi lingvisti sveta. Samo političari koji su dozvolili da jedan izmišljeni jezik postoji u obrazovnom prosvetnom sistemu Srbije mogu sebi da dozvole takvu naučnu glupost da izmišljaju jezik koji ne postoji“, rekao je Obradović, koji je utvrdio da ne postoje ni hrvatski ni crnogorski jezik. Svi ti jezici su varijante srepskog jezika,smatra lider „Dveri“, koji je negirao i postojanje bošnjačkog naroda. „To su Srbi muslimanske veroispovesti, a izmišljena politička nacija bošnjaštva samo je jedan politički projekat koji nam se nameće“, smatra on.

Odgovarajući Obradoviću, Jahja Fehratović je naveo je da su to „najblaže kazano elementi fašizma“ i da lider „Dveri“ krši Ustav Srbije, koji poštuje pravo na nacionalno opredeljenje i zabranjuje širenje verske,nacionalne i rasne mržnje. I Muamer Zukorlić je u Skupštini najoštrije osudio Obradovićeve „fašizoidne izjave mržnje“. „Negacija jednog naroda i njegovo jezika je izliv mržnje izaziva uznemiranje toga naroda i to je nešto što treba da bude i problem predsjedavajućeg u ovom domu koje ne treba da dozvoli da se na ovaj način negira jedan narod, jedna nacija a pogotovo što je Ustav eksplicitan i što su zakoni veoma jasni.“ kazao je Zukorlić. Naglašavajući da je mržnja zlo, on je dodao da BDZS neće uzvratiti. „Naprotiv ostaćemo dosljedni politici pomirenja, dijaloga, poštivanja drugih bilo da su većinski ili manjinski. Ono što ubuduće očekujem jeste da poslanici BDZ Sandžaka ne budu jedini koji će reagovati u ovakvoj situaciji jer ovakvi izlivi mržnje nanose veliku štetu Skupštini kao i narodu iz kojeg ovakvi pojedinci dolaze“, zaključio je Zukorlić. Saopštenjem je reagovala i SDA, koja se „odlučno protivi pokušaju negiranja nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda i poziva nadležne državne organe da hitno reaguju i obezbjede funkcionisanje i poštovanje Ustavom i zakonom zajemčenih prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji“.

Zašto Gojković nije reagovala

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pitao je juče u Skupštini predsednicu Maju Gojković zbog čega Boško Obradović nije opomenut kada je svojim nastupom, prema njegovim rečima, „širio ideju fašizma kroz negiranje nacionalnog identiteta Bošnjaka“. „Izazivanje nacionalne, verske pa i svake netrpeljivosti i mržnje u Sbriji Ustavom je zabranjeno i zato je ovaj dom doživeo juče veliki šamar”, istakao je Imamović.