Foto: N1

Selektivnost deljenja pravde i dvostruki aršini su drugi problem zbog koje je javnost ogorčena, imajući u vidu da i predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima nelegalne vikendice, kao i da je poslaniku Muameru Zukorliću dozvoljeno da nastavi sa nelegalnom gradnjom u Novom Pazaru.

Rušenje verskog objekta u Zemun polju počelo je između 3.00 i 4.00 sata posle ponoći, uz jake policijske snage i Žandarmeriju, koji su blokirali naselje. Meštani rušenje smatraju nelegalnim i ne isključuju mogućnost protesta u narednim danima. Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić pozvao je danas muslimanske vernike na smirenosti i izrazio očekivanje da će premijer Aleksandar Vučić primiti predstavnike Islamske zajednice da bi se objasnilo šta se tačno desilo.

– Očekujemo da nam se objasni zašto se na nama primenio nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopnjača, rekao je muftija, dodajući da je neprijatno iznenađen onim što se desilo. On je rekao da u okolini zemunske džamije nijedan objekat nema upotrebnu dozvolu, dodajući da su izgradnjom tog objekta verskog i obrazovnog karaktera, hteli da najsiromašniji sloj ljudi sačuvaju od ulica da ne postanu socijalni problem celokupne društvene zajednice.

– Mi grešimo kada gradimo nelegalno, kao i 50 odsto stanovništva ove zemlje. To je urbanistički problem, a nikako ne bi smeo da bude politički problem. A to jeste, pošto znamo da već 47 godina, koliko živim u mom gradu, Islamska zajednica nije dobila nijednu dozvolu za izgradnju bilo kakvog prostora – rekao je muftija beogradski.

Na broj nelegalnih objekata, „neverovatnih milion i po“, podsetio je i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, dodajući da taj broj nije bilo moguće dostići bez dugogodišnjeg ignorisanja problema od strane nadležnih državnih organa, odnosno bez njihovog selektivnog pristupa ovom problemu.

– Da li je, u multikonfesionalnoj sredini, u borbi protiv divlje gradnje, prioritet uklanjanje verskog objekta? I to objekta koji je, bar, kako kažu, delimično podoban za legalizaciju? Da li je pravi trenutak za rušenje objekta jedne verske zajednice, veliki verski praznik druge verske zajednice? Da li je u redu da se vernicima koji ustanu u zaštitu objekta čije rušenje započne po danu obeća da neće biti sprovedeno dok se ne obave razgovori na „višem nivou“, a onda kad se raziđu, noću rušenje sprovede? – pita se Šabić. Prema rečima našeg sagovornika, zabrinjavajuća je činjenica da i danas kada je borba protiv divlje gradnje „u modi“, selektivnost u postupanju nadležnih organa evidentna.

Zaštitnik građana Miloš Janković kaže za Danas da ne postoji sistemsko rešenje u stanju haosa.

– Decenijama živimo u društvu u kome se tolerisala bespravna gradnja. Oni koji su imali moć uspevali su da naknadno pribave dozvole za gradnju, u pojedinim slučajevima i izmenama urbanističkih planovima shodno već izgrađenim objektima. S druge strane, običnim građanima su rušene šupe po dvorištima. Paralelno sa tim, ministri građevine su radi pribavljanja političkih poena ohrabrivali građane brojnim najavama legalizacije, koje su se pokazale nerealnim. Po pitanju bespravne gradnje, legalizovanja objekata i njihovog rušenja, vlada veoma haotično stanje. Na bazi raspoloživih podataka, rušenje ovog objekta u Zemunu i suprotno postupanje nadležnih organa prema srodnom objektu u Novom Pazaru stvara utisak dvostrukih aršina, odnosno odsustva sistemskog pristupa rešavanju postojećeg problema – ističe Janković, dodajući da država treba da da odgovor, kako bi bile otklonjene navedene nedoumice.

Podobni i nepodobni

„Beograd ima dvesta pedeset hiljada nelegalnih objekata. Smatramo nepravednim što je rušenje maltene započeto objektom protiv čijeg početka uklanjanja se borio veliki broj lokalnih stanovnika, za koje je ovaj objekat očigledno od velikog značaja, i to nakon najavljenog pregovaranja sa gradskom vlasti o ozakonjenju gradnje. Takođe, želimo da skrenemo pažnju javnosti na to da se zakoni primenjuju vrlo selektivno i da se građani dele na podobne i nepodobne, budući da Zukorlić može neometano da gradi nelegalne objekte u centru Novog Pazara“, navodi se u saopštenju pokreta „Protiv diktature“. 

Reagovanja:

Mešihat IZ u Srbiji: Dvostruki standardi

Novi Pazar – Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji najoštrije je osudio rušenje džamije u Zemun polju. U saopštenju za javnost, ocenjeno je da je to, još jedan, pokazatelj primene dvojnih standarda na štetu muslimana koji žive u Srbiji. „Pripadnici islama na području Muftijsktva beogradsko-novosadskog ionako žive u teškim uslovima i lišeni su elementarnih verskih prava, kao što su verski objekti, muslimanska groblja i drugo. Posebno nam teško pada što je slika srušene džamije i Beograda otišla u svet umesto ramazanske čestitke“, navodi se u saopštenju Mešihata i pozivaju muslimane da „ostanu dostojanstveni i da ih ovaj nepravedni čin ne navede na mržnju i nasilje“.

Zukorlić ogorčen

Beograd – Rušenje tog verskog objekta osudio je i narodni poslanik i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, koji je u svom saopštenju naveo da je „sa ogorčenjem primio vest da je u poslednjoj predramazanskoj noći“ srušena džamija. „Ovaj čin je za svaku osudu i ukazuje na izuzetno teško stanje muslimana u Beogradu, koji nemaju mogućnost da ostvaruju svoju zakonom zagarantovanu versku slobodu i druga kolektivna i individualna prava“ – napisao je Zukorlić i pozvao najviše državne predstavnike da hitno počnu da rešavaju nagomilane probleme vezane za IZ „kako se stanje ne bi otelo kontroli“.

Imamović: Podela na Vučićeve muslimane i druge

 Visoki zvaničnik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović je rušenje džamije u Zemun polju ocenio kao konkretnim korakom podela na „Vučićeve muslimane“ i one koji to nisu. On smatra da rušenje džamije „uz ogromno prisustvo žandarmerije, policije i primenu sile“ nije nikakvo iznenađenje“. „Krajnje je licemerno, to što je vlast obećala IZ da će tokom sledeće nedelje razgovarati o ovom problemu, a onda u toku noći, fantomski, onako kako je to svojstveno ovoj vlasti blokirala naselje i srušila džamiju“, navodi Imamović.