– Očigledno da je štrajk metod pritiska da bi zaposleni u obrazovanju ostvarili svoja prava i sa tog stanovišta i mi smo mogli da zatvorimo vrtiće. Ali ne smatramo da je to način da se izborimo za bolji položaj, jer bi ispalo da se prepucavamo preko dece. Imam utisak da je ministar prosvete iskoristio to što nismo učestvovali u štrajku. Svi pričaju da je predškolstvo prvi stub obrazovanja, ali nas stalno zaobilaze. Uputili smo pismo premijeru u kojem ga podsećamo da je predškolsko vaspitanje sastavni deo obrazovnog sistema Srbije, zbog čega zaposleni u ovoj delatnosti s pravom očekuju da dobiju jednokratnu pomoć u istom iznosu kao zaposleni u školama – kaže za Danas LJiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona navodi da su se zaposleni u predškolstvu izborili za slične koeficijente kao njihove kolege u školama, što znači da su im i plate iste, „pa ako neko smatra da su nastavnicima niske zarade, to isto važi i za zaposlene u vrtićima“.

Ujednačavanje koeficijenata sa osnovnim obrazovanjem smanjilo je drastične razlike u zaradama u predškolskim ustanovama u Srbiji, ali nije rešilo sve probleme. Pojedine lokalne samouprave ne prave razliku među zaradama vaspitača sa višom školom i fakultetom, a u pet, šest gradova, poput Novog Pazara, plate kasne više meseci. Kikovićeva podseća da su lokalne samouprave osnivači i finansijeri predškolskih ustanova dok Ministarstvo prosvete obezbeđuje novac za realizaciju pripremnog predškolskog programa. Sve navedeno je, kako kaže, samo deo teškoća sa kojima se suočavaju radnici u predškolstvu.

I Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ ukazuje da vlada i Ministarstvo prosvete imaju potcenjivački odnos prema predškolstvu. On kaže da je i „Nezavisnost“ uputila dopis nadležnima sa zahtevom da radnici u predškolskim ustanovama takođe dobiju jednokratnu pomoć, a na pitanje da li su dobili obrazloženje zašto su izostavljeni, Živanović odgovara „zato što nisu štrajkovali“.

Vlada da pošalje obavezujuće uputstvo

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je od vlade da pošalje obavezujuće uputstvo lokalnim samoupravama da u skladu sa mogućnostima isplate jednokratnu pomoć zaposlenima u predškolskim ustanovama, jer oni u nekim mestima primaju i manje plate od zaposlenih u školama. Zahtev je upućen ministrima prosvete i finansija, potvrdio je za Danas Aleksandar Ničić, član Predsedništva Sindikata obrazovanja Srbije.