Foto: Privredna komora Srbije

Od naredne školske godine obrazovanje će biti organizovano za još najmanje četiri nova obrazovna profila – automehaničar, elektromonter, modni krojač i tehničar logistike i špedicije.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije, na kojem su privrednici imali priliku da se upoznaju sa procesom uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji, Kovačević je istakla da se projekat uvođenja dualnog obrazovanja realizuje uz podršku GIZ, Austrijske privredne komore i Švajcarske organizacije za razvoj – SDC.

PKS je pružila pomoć u usaglašavanju ugovora i definisanju međusobnih odnosa i obaveza između kompanija, škola i učenika, odnosno njihovih roditelja. Iskustva u sprovođenju kombinovane, teoretske i praktične nastave u okviru ovog projekata, poslužiće u kreiranju najboljih zakonskih rešenja za srpski model dualnog obrazovanja.

„Sinhronizovano uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji između glavnih aktera, odnosno škola i privrede koja treba da učestvuje u kreiranju sadržaja, ključno je za uspeh ovog sistema. Nemačka industrija kao jedna od vodećih ekonomskih sila, tokom vremena je odolela brojnim izazovima upravo zahvaljujući dobro obučenoj radnoj snazi i ovom sistemu koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro sto godina”, rekao je direktor Nemačko – srpske privredne komore Martin Knap na skupu u Privrednoj komori Srbije.