Foto: N1

Prvostepenom predudom Dulić je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i šest meseci, Janjić na tri godine i Drobnjak na godinu dana.

Bivši ministar je naveo i da nije on pribavio nikakvu protivpravnu imovinsku korist, već da se govori o „uštedi firmama“. „Nastaviću da se borim. Siguran sam da nisam kriv, nikada nisam kršio zakon, niti bi mi palo na pamet da ja velikim telekomunikacionim kompanijama štedim na plaćanju nekih minornih taksi. Imamo pravo žalbe, koje ćemo svakako uložiti“, rekao je Dulić.

Dulić je naveo da neće dalje komentarisati načine na koji nevin čovek može da bude oslobođen i naveo da ako takva odluka ne bude na drugom stepenu, da će o tome odlučivati i sudovi u inostranstvu.

Duliću i Janjiću je izrečena zabrana obavljanja delatnosti u državnim organima od pet godina, a Drobnjaku tri godine.

Oni su proglašeni krivim jer su od 2009. do 2012. godine omogućili preduzeću „Nuba invest“ da postavlja optičke kablove na državnim putevima bez potrebnih urbanističko-tehničkih uslova.

Dulić, Janjić i Drobnjak se terete da su slovenačkom preduzeću „Nuba invest“ izdali lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima, iako ta firma nije imala potrebnu dokumentaciju.

Dulić se tereti da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova preduzeću „Nuba invest“.

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je izdao sporne dozvole, iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Kako je rečeno, zbog tog krivičnog dela pričinjena je šteta veća od osam miliona dinara, dok su ostali zainteresovani investitori dovedeni u neravnopravan položaj.

Dulić i Janjić su prisustvovali izricanju presude, a Drobnjak je dao punomoćje advokatu.

Dulić: Nisam kriv, žaliću se

Očekivao sam da će danas biti izrečena oslobađajuća presuda, pošto su sve okolnosti i dokazi koje smo izvodili proteklih pet godina ukazivali da ovde nema kršenja zakona, izjavio je danas bivši ministar žaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, posle izricanja presude u Specijalnom sudu.

Nastaviću da se borim, siguran sam da nisam kriv, nikada nisam prekršio zakon, rekao je Dulić i najavio da će uložiti žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na troipogodišnju kaznu zatvora.

DS: Presuda doneta pre pet godina

Demokratska stranka je ocenila da je osuđujuća presuda njenom funkcioneru, bivšem predsedniku parlamenta i nekadašnjem ministru Oliveru Duliću danas samo objavljena, dok je doneta pre pet godina „kroz režimske tabloide“.

Javnost je očekivala taj ishod jer je pet godina Dulić satanizovan i više puta osuđen bez suđenja, u nameri da se unište glavni politički protivnici režima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se učesnici u obnovi i modernizaciji Srbije do 2012. godine sistematski kriminalizuju i neprestano kleveću. U Srbiji ne postoje optužnice za afere Helikopter i Sava mala ili za katastrofalne propuste državnih službenika tokom poplava u Obrenovcu, ali postoje svakodnevni pritisci i napadi na opoziciju, a najduže i najjače na Demokratsku stranku, kao jedinu opasnost za režim, navodi se u saopštenju.