Dušan Mitrović - tiha, nezaustavljiva energija 1Foto: Mila Teokarović / Danas Online

U grupi od nas 18 koji smo 1997. godine pokrenuli list Danas, Dušan jedini nije bio novinar. Čudno na prvi pogled, ali upravo je zbog toga bio predodređen za lidera te naše grupe i čitavog našeg projekta. Svi smo imali zajedničke ciljeve, gotovo ideale, kakve novine želimo da pravimo. A Dušan je više od svih nas imao jasnu svest da se ti naši žurnalistički ideali mogu ostvariti samo ako od tog projekta napravimo jedan održiv biznis. I uspeli smo, na ovom surovom, divljem kapitalističkom tržištu da opstanemo i da se razvijamo. I u tome su svakako najveće zasluge Dušana Mitrovića.

Dušan Mitrović - tiha, nezaustavljiva energija 2

Na ovaj način govorio je jedan od osnivača našeg lista Zdravko Huber, opraštajući se od svog kolege i prijatelja, direktora i vlasnika lista Danas, na komemoraciji u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Glavni i odgovorni urednik lista Dragoljub Petrović istakao je da su Dušan Mitrović i Grujica Spasović „spasili svoju dušu“ jer su ostavili Srbiji jedan žilav list, te da će redakcija nagradu „Dušan Bogavac“, koju će sutra primiti, posvetiti dvojici Danasovih velikana, koji su preminuli u roku od sedam dana.

– Dušan je bio direktor Danasa u svim teškim vremenima pa i u ovo danas, u trenutku kada su svi državni oglašivači povukli oglase iz Danasa, a neki platili oglas i zamolili da se ne objavljuje. Duleta je sve to bolelo. Bolelo ga je što se kažnjavaju profesionalni mediji, a nagrađuju besprizorni, bolelo je što Aleksandar Vučić po svaku cenu želi da ugasi novinu koju ne čita. List Danas je kroz svoju istoriju uvek predstavljao opciju koja se nije predala, ali mi bismo se već odavno verovatno predali da nismo imali direktora koji se za 23 godine nikada nije predao, niti je svima nama dovoljavao to, čak i kada bi nam svega bilo preko glave. Veličina Dušana Mitrovića bila je upravo u tome što nije predavao kada je Danas zapadao u bezizlazne situacije, iako je bar polovinu tog vremena bio u totalno bezizlaznoj situaciji, iz koje izlaz redovno nalazi Dule, tako što bi zapisao nešto na papirima u onoj svojoj čuvenoj fascikli, koju je uvek nosio sa sobom. Kao što vernici znaju da je uvek uz njih neko nevidljiv ko ih čuva, tako i mi danasovci kao neka specijalna vrsta vernika uvek znamo da je tu neko ko nas čuva, i to je tako i sada, rekao je Petrović u svom opraštanju.

On je dodao da se “najviše laže u posmrtnim govorima”, ali da je “gos-n Dule” bio jedan od retkih, zbog koga to ne mora da se radi. “Dule zaista nedostaje svima nama.  Dule će mnogo nedostajati i kelnerima u „Lovcu“ i „Maloj Slaviji“, i mladim novinarima koje je zaposlio prošlog meseca, svestan da treba da nastavimo misiju”, naveo je Petrović i dodao da su Dušan Mitrović i Grujica Spasović za sobom ostavili “jedan žilav list, koji će biti najlepži spomen i njima i svim ostalim osnivačima”.

Dušan Mitrović - tiha, nezaustavljiva energija 3
Foto: Mila Teokarović / Danas Online

Komemoracija povodom smrti Dušana Mitrovića 27. oktobra u CZKD

Komemoracija povodom smrti Dušana Mitrovića

Objavljuje Danas u Utorak, 27. listopada 2020.

Od svog kolege oprostio se i jedan od osnivača Rade Radovanović, koji je podsetio na dane osnivanja lista.

– Moj, naš Dule, tihi, dubokomisleći um, nije mnogo govorio i bio je jedan od retkih sa kojima sam dugo sedeo, tek po neku reč progovorio, a sve smo se razumeli. Poslednji put kada sam razgovarao sa Duletom, rekao mi je: “Radovane da znaš, nikomo ništa ne dugujemo”. I znao sam da je to tačno. Zaista sam ponosan što smo bili prijatelji, naveo je Radovanović i dodao da list Danas nikada nije pravio kompromise „sa onima“.

Dušan Mitrović - tiha, nezaustavljiva energija 4
Foto: Mila Teokarović / Danas Online

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić podsetio je na saradnju Mitrovića i Danasa sa Kikindskim novinama, ali i drugim lokalnim medijima.

– Mi novinari nismo imali ozbiljniji, odgovorniji list, ogledalo bolje Srbije, građanske i moderne. Posle vesti o Duletovoj smrti, stigla je vest i da je umro Grujica, čime su Danas, NUNS, ali i novinarstvo u Srbiji izgubili mnogo. Verujem da će Danas opstati, da će nezavisno i slobodno novinarstvo živeti, rekao je Bodrožić.

U ime redakcije, od direktora se oprostila novinarka i kolumnistkinja Snežana Čongradin, koja je istakla da je Dušan svim mladim novinarima omogućio profesionalni razvoj, ali i da izrastu u “dobre, hrabre i poštene ljude”.

– I dok ste bili tu, uvek dostupni i zainteresovani za naše pisanje i radne obaveze, zabrinuti za lične sudbine i privatne živote, većina nas je imala puno poštovanje i svest o veličini vašeg zalaganja. Svi smo vas voleli kao čoveka, ne kao direktora, rekla je Čongradin i napomenula da je rad u Danasu poput života u porodici, gde se gaje sloboda, prijateljstvo, nužnost međusobnog uvažavanja i poštovanja, solidarnost.

Ispraćaj Grujice Spasovića

Ispraćaj na kremaciju jednog od osnivača i vlasnika lista Danas Grujice Spasovića biće održan prekosutra, 29. oktobra, na Novom Groblju u 12: 30. Porodica Grujice Spasovića zamolila je sve koji dolaze na ispraćaj na Novo groblje da ne kupuju cveće već da taj novac uplate zalečenje koleginice Radmile Čolić. Oni koji žele da pomognu da Radmila ode na lečenje, novac mogu da uplate na račun Humanitarne fondacije “Budi human” broj 160- 511866-85, ili da pošalju SMS poruku 536 na broj 3030.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.