Foto:tviter

Bizel je naveo da u svojoj spoljnoj politici EU ima mnoge finansijske instrumente pomoći partnerskim zemljama od kojih je jedan budžetska podrška za rodnu ravnopravnost.

Prema njegovim rečima, deo će biti usmeren Koordinacionom telu Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost za jačanje administrativnih kapaciteta, uključujući obuke, a drugi ostalim nacionalnim organima da rodnu perspektivu u uključe u svoje politike.

Takođe za osnaživanje žena biće dodeljeno 13 grantova, istakao je on na predstavljanju Rodne analize Srbije u EU info centar. Rodna ravnopravnost nije rat polova, već bez podrške muškaraca i partnerskog odnosa nećemo postići značajne rezultate, izjavila je savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković.

Ona je rekla da će borba protiv rodno zasnovanog nasilja biti prioritet tog tela.

Nužno je tome posvetiti posebnu pažnju, jer je samo u ovoj godini u Srbiji ubijeno više od 30 žena i prema statistici žena u Srbiji trpi u proseku 10 godina dok ne podigne glas i suprotstavi se, ukazala je Drašković.

Ona je predočila da je žena u Srbiji najnebezbednija u svojoj kući, a najviše trpi zbog toga što je ekonomski zavisna. Drašković je podsetila da je doneta Strategija za rodnu ravnopravnost od 2016. do 2020. kao i da je u Srbiji uvedeno rodno budžetiranje. Kako je naglasila mora se raditi više da se podigne svest o tome, na promeni svesti žena, kao i svih građana da prijavljuju nasilje, a žene da više podržavaju žene.