Foto: Dušan Živkić

U sunčanoj Zmaj Jovinoj ulici, od 12 do 14 časova, oko štanda gde je poznati karikaturista dva sata potpisivao kalendare, odmah se stvorila izuzetna atmosfera.

Koraks je pričao sa ljudima, pomalo i iznenađen jer su mnogi kupovali i po nekoliko komada kalendara. „Čekali smo ovu akciju jer smo želeli da na poklon prijateljima za Novu godinu poklonimo baš vaš kalendar. Znamo da će ih to najviše obradovati“, objašnjavali su. Mnogi prijatelji su došli da kupe kalendar i da pozdrave karikaturistu: dugogodišnji glavni urednik „Danas“-a Mihal Ramač, novinar časopisa „Vreme“ Dimitrije Boarov, Miodrag Mile Isakov, a Koraksa je posebno obradovala Fuada Stanković, bivša rektorka Novosadskog univerziteta, predsednica Novosadske kancelarije Evropskog pokreta jer je na akciju sa sobom ponela Koraksovu karikaturu iz ’90-tih koju uramljenu ima još iz tih vremena.

Građanke i građani su najčešće izgovarali Koraksu „Hvala vam za svaku karikaturu svih ovih godina“, „Hvala vam što ste optimista“, „Ne možete zamisliti koliko nam značite“, a čovek koji je iz Kaća došao u Novi Sad samo zbog ove akcije je rekao: „Ako već moram da ga gledam, lepše mi je da ga gledam kroz vaše crteže“. Nekoliko turista iz Hrvatske, iz Splita, bili su oduševljeni što su slučajno naleteli na akciju jer redovno čitaju portale „Danas“-a i „Peščanik“-a i dobro poznaju Koraksove karikature a sada su ga i lično upoznali.

Predrag Koraksić Koraks, nedavno je upravo u Novom Sadu u Medija centru Vojvodine primio nagradu “Dobar primer Novog Optimizma”. Povodom ove nagrade, Koraks je više puta spomenuo kako on zaista jeste optimista, jer, kako je sam rekao: “Ispratio sam Miloševića, Koštunicu, Tadića, ispratiću i Vučića.”

List Danas objavio je veliki kalendar sa 13 karikatura Predraga Koraksića Koraksa koji se prodaje po ceni od 350 dinara. Kalendar pod nazivom „2018 – Godina Vučića“ predstavlja zidni kalendar, koji može da se naruči i kupi u redakciji Danasa -Alekse Nenadovića 19-23, Beograd ili putem telefona 011/344 11 86 i putem imejla prodaja@danas.rs