Dve osobe u Vojvodini umrle od groznice Zapadnog Nila 1Foto: Pixabay/CreativesolutionisT

Od početka nadzora nad groznicom Zapadnog Nila u 2021. na teritoriji AP Vojvodine, registrovano je ukupno devet potvrđenih slučajeva obolevanja od ove bolesti.

Pacijenti su sa teritorije Sremskog (1), Južnobačkog okruga (5), Srednjobanatskog (1) i Južnobanatskog okruga (2) uzrasta 50-80 godine sa pratećim hroničnim bolestima.

Kod dva pacijenta je, uprkos bolničkom lečenju i primenjenoj terapiji, došlo do smrtnog ishoda, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Navodi se da je u periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano ukupno 1.032 slučajeva groznice Zapadnog Nila. Od te bolesti u istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

U istom periodu, u AP Vojvodini je registrovano 367 slučajeva ove bolesti i čak 53 smrtna ishoda, navodi se u saopštenju IZJZV.

Prošle godine u Srbiji nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji. U IZJZV u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, stanovništvu se preporučuje primena mera lične zaštite od uboda komaraca, a u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji odgovaraju groznici Zapadnog Nila oboleli treba odmah da se jave izabranom lekaru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.