Pre nekoliko dana završena je javna rasprava o izmenama i dopunama Statuta Užica, kojima je omogućeno formiranje gradskih opština, a kako navodi Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada, o primedbama na taj dokument raspravljaće Statutarna komisija grada, potom Gradsko veće i na kraju lokalni parlament, nakon čega će, ako te izmene i dopune usvoje odbornici, biti raspisani lokalni izbori u Sevojnu.

– Nakon usvajanja izmena i dopuna Statuta grada ne vidim razlog da odmah posle toga ne raspišem izbore u Sevojnu i to u dogovoru sa svima koji su zainteresovani da učestvuju na izborima, sa sadašnjim Savetom Mesne zajednice, kao i gradskom upravom, koja mora pomoći da se ti izbori organizuju – objasnio je Marjanović.

Ono oko čega je užička javnost podeljena jeste ekonomska opravdanosti ideje da Sevojno postane gradska opština. S jedne strane, građani Sevojna smatraju da će time moći da reše velike i dugogodišnje, prvenstveno komunalne probleme, dok ima onih koji sumnjaju u to da će novac za funkcionisanje buduće gradske opštine biti utrošen za plate novih funkcionera i administrativnih radnika, te da će ga malo ostati za stare probleme i nove projekte.

– Naravno da to nije ekonomski opravdano, jer iz gradskog budžeta treba da se izdvaja više novca za Sevojno, ali to je volja građana Sevojna i treba je poštovati – kazao je za Danas gradonačelnik Užica Saša Milošević, dodavši da bi bilo bolje da se novac utroši za važne projekte.

– Studija ekonomske opravdanosti nije urađena i ona će uslediti nakon usvajanja izmena i dopuna Statuta Užica, kojima su predviđene i nadležnosti buduće gradske opštine – dodao je Milošević, a potom objasnio da formiranjem nove gradske opštine građani neće biti dodatno finansijski opterećeni, ali da će to svakako biti nova obaveza užičkog budžeta.

S druge strane, Vladimir Dejović, predsednik MZ Sevojno, kaže da je procena da bi budžet buduće opštine trebalo da bude oko 10 odsto užičkog budžeta, odnosno oko 200 miliona dinara u 2013., što je približno učešće tog naselja u broju stanovnika Užica, u kome po poslednjem popisu živi 78.018 građana.

– Kriterijumi kojima smo se rukovodili su broj stanovnika, teritorija i porez koji se prikupi u Sevojnu, ali to nisu prihvatili ni sadašnji ni bivši gradski čelnici. Početkom marta Skupština Užica trebalo bi da raspravlja o izmenama i dopunama Statuta grada i ako ih usvoji, ostaje samo da se sprovedu izbori, koji se očekuju u maju – kazao je za Danas Dejović.

– Milion je razloga zbog čega želimo da Sevojno postane gradska opština, a glavni je taj što želimo veći uticaj na odluke koje se tiču Sevojna i njegovog razvoja – poručio je Dejović i istakao da je za Sevojno, kao mesnu zajednicu, u ovogodišnjem gradskom budžetu planiran iznos od 2,7 miliona dinara, sa kojim, kako zaključuje, „nijedan problem ne može da se reši“.

Tuđa iskustva

Na opasku da će najveći deo budžeta namenjenog za gradsku opštinu biti utrošen na zarade funkcionera i radnika u budućoj administraciji, Dejović smatra da su to „maliciozne tvrdnje“. „Političarima su puna usta decentralizacije, ali kada građani zatraže decentralizaciju onda kažu – nemojte, sačekajte malo. U Sloveniji opštine u proseku imaju 500, u Slovačkoj 2.000 do 3.000 stanovnika i pokazale su se mnogo efikasnijima od naših lokalnih samouprava“, poručio je Dejović.

Odbornici, predsednici, zamenici…

Predviđeno je da sevojnička skupština ima 15 odbornika, predsednika i njegovog zamenika, predsednika opštine i zamenika predsednika opštine, kao i pet članova Gradskog veća, a ko će od njih biti u stalnom radnom odnosu, biće usaglašeno između predstavnika grada i Sevojna.