Elementi neetičkog izveštavanja o nasilju nad ženama u 70 odsto objava 1Ilustracija Foto: Pixabay/Nonocare

Analiza prati medijske objave od 1. januara do 30. juna ove godine.

„Donekle je već opšte mesto da mediji o ovoj temi najčešće izveštavaju senzacionalistički, da se krši Kodeks novinara Srbije i da se izveštava prevashodno kada se neki slučaj nasilja ili ubistva žena već desi. Ova analiza to potvrđuje“ kaže Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra.

Polovina analiziranih objava otkrila je identitet žrtve i njene porodice, dok je 45 odsto njih senzacionalistički i stereotipno opisivalo nasilje, žrtvu i nasilnika i sadržalo detaljne opisa čina nasilja ili ubistva. Takođe, već u samom naslovu 45 odsto medijskih objava ima neki od ova tri elementa neetičkog izveštavanja. U analiziranom periodu mediji su znatno češće pisali o nasilju prema ženama baveći se konkretnim slučajevima (79 odsto), nego fenomenom nasilja iz edukativnog ugla (21 odsto).

Elementi neetičkog izveštavanja o nasilju nad ženama u 70 odsto objava 2

Analizom su obuhvaćene sve objave u elektronskim i štampanim medijima, kao i na internet portalima iz Ebart arhive medijskog izveštavanja, koje su pominjale nasilje nad ženama, nasilje u porodici, seksualno nasilje prema ženama i devojkama, ubistva žena u partnerskom i porodičnom kontekstu i počinioce nasilja nad ženama.

„Obuke koje smo držale novinarima i novinarkama u različitim lokalnim sredinama u Srbiji pokazale su da novinari ne prave greške kada izveštavaju o nasilju prema ženama iz zle namere, već iz neznanja. Želim da istaknem da je loše izveštavanje o ovoj temi gore čak i od neizveštavanja“, poručila je Ana Manojlović, novinarka RTS-a.

Kako bi doprinela da se poboljša kvalitet izveštavanja o nasilju prema ženama grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ izradila je smernice za etičko izveštavanje o ovoj temi. Cilj smernica je da razreše dileme s kojima se često susreću novinarke i novinari, ali i da se izbegne ili makar umanji nivo traumatizacije žena sa iskustvom nasilja, koja nastaje kao posledica izloženosti javnosti.

„Znajući koliko u štampanim i onlajn medijima novinari imaju mali uticaj na naslov i opremu koji prate njihov tekst mi smo napisale i posebne smernice za urednike. Smernice namenjene novinarima daju jasan odgovor na pitanje kako treba izveštavati o nasilju prema ženama, ali je važno i da urednici vode računa koga šalju da izveštava o ovoj temi i da omoguće novinarima da se dodatno edukuju. Mediji imaju i važnu ulogu da ukažu na propuste i greške u sistemu kada izveštavaju o nasilju nad ženama“, rekla je Jovana Gligorijević, zamenica glavnog urednika nedeljnika Vreme.

„Mediji su ključan faktor u oblikovanju stavova javnosti o fenomenu nasilja. Zahvaljujući medijima i izveštavanju o nasilju nad ženama javnost zna o kakvom se problemu radi, o njegovim posledicama, ali takođe i o radu institucija. Izveštavanje o okončanim slučajevima nasilja i sudskim presudama, primera radi, može da ima i preventivni značaj i ohrabri žrtve da prijave nasilje“, smatra Maja Branković Đundić , koordinatorka programa za borbu protiv nasilja nad ženama u UNDP-u.

Smernice su napisane tako da budu korisne svim medijima: štampanim, elektronskim i digitalnim. Osmišljene su u skladu s Kodeksom novinara Srbije, koji je bio osnova za njihovu izradu.

„Smatramo da takvim izveštavanjem novinari i novinarke poštuju kodeks svoje profesije i uvažavaju dostojanstvo ličnosti o kojima pišu i, što je najvažnije, ne ugrožavaju bezbednost preživele. Odgovornim izveštavanjem pružamo podršku ženama koje su preživele nasilje da iz nasilja izađu, a društvo podstičemo na apsolutnu neprihvatljivost nasilnog ponašanja. Neadekvatnim ili stereotipnim izveštavanjem u medijima nasilje se normalizuje u javnom mnjenju“, poručuju novinarke okupljene u grupi.

Grupa od 30 novinarki

„Novinarke protiv nasilja prema ženama“ je grupa koju čini oko trideset novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama. Grupa se zalaže da se prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama govori kao o društvenom problemu, da se ukaže na njegove uzroke, jasno osudi svaki oblik nasilja i pozovu na odgovornost počinioci i institucije nadležne za zaštitu od nasilja. Novinarke protiv nasilja nastoje da izgrade mrežu u celoj Srbiji koja će zajedničkim medijskim delovanjem doprineti borbi protiv nasilja prema ženama. Grupa je osnovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B92, u okviru projekta „Integrisani odgovorna nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“, koji partnerski sprovode UNDP i Vlada Srbije, uz podršku Vlade Švedske.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.