Inače, kao prvotuženi navodi se TV B92 kao vlasnik domena pescanik.net.

– Tražimo od Višeg suda da od DB, odnosno BIA traži službenu belešku koja će dokazati naše navode u tekstu – da je Kusturica poznavao i sarađivao sa Vukotićem. Za to postoji i nekoliko svedoka, a ni sam Kusturica nije u to vreme, dakle 2006. krio sa kime se družio, te je u krugu svojih poznanika o tome govorio. Na prethodnom ročištu, on je sve negirao i rekao da se slučajno sa Vukotićem našao u istom društvu. Beleška će dokazati suprotno. Smatramo da je krucijalni razlog za ovu tužbu „ofiranje“ novinarskih izvora, pa zatim i zastrašivanje novinara – za Danas ističu Janić i Bojčić.

Bojčić podseća i da po odlukama suda u Strazburu, nije moguće podići optužnicu na osnovu delova teksta, već se tužba mora odnositi na čitav tekst. On ističe i da se u obimnom tekstu o hapšenju i skrivanju Vukotića, Kusturica pominje u samo jednom pasusu.

– U januaru 2011. Miroslav Bojčić i ja objavili smo na sajtu Peščanik i E-novinama tekst pod naslovom „Novogodišnja bajka za ubice“, gde smo analizirali kako i kojim mahinacijama je država Srbija pustila na slobodu Veselina Vukotića, plaćenog ubicu DB-a i lice sa Interpolove poternice – ukazuje Janić i objašnjava da na ovaj čin gleda kao na još jedan potez ugrožavanja novinarskih sloboda. U delu teksta zbog kojeg je Kusturica tužio dvojicu novinara navodi se da je reditelj nerazdvojni prijatelj sa Vukotićem, da su na stalnoj vezi, te da je Kusturica imao ulogu kurira.

„Tokom celog onog perioda koji ubica Vukotić provodi u bekstvu (dakle, krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih), dok se skriva u Španiji (Barseloni) ili vrzma po Francuskoj (Parizu), glavni čovek za vezu sa Srbijom i osoba za kontakt bio mu je Emir Nemanja Kusturica, filmski režiser; kao nerazdvojni prijatelji, bili su na stalnoj telefonskoj vezi, a redovno su se i viđali (ni jedan ni drugi nisu to krili). Po tvrdnjama pojedinih izvora iz redova Službe, Kusturica je obavljao ulogu kurira između SDB Srbije (Stanišića) i Vukotića, prenoseći ovome poruke, a često i novac“, stoji u tekstu Janića i Bojčića.

Na osnovu ovog teksta, pokrenuta je i peticija koju su autori poslali tadašnjem predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, u kojoj se zahteva da se „hapšenje i krivično gonjenje svih pripadnika struktura unutar tajne službe, tužilaštava i sudova, koji su godinama štitili, prikrivali i državnim novcem finansirali, a na kraju i oslobodili višestrukog ubicu Veselina Vukotića“. „Smatramo da bi to bio pravi početak reforme poslednje nereformisane tajne službe (civilne baš kao i vojne) u istočnoj Evropi. Njihova do sada praktično neokrnjena moć ugrožava vitalne interese države i društva i blokira konstituisanje Srbije kao pravne države, utemeljene na evropskim vrednostima“, navodi se u peticiji.

Pisala i Dada Vujasinović

Interesantno je, navodi za Danas novinar Zoran Janić da je o odbeglom Veselinu Vukotiću svojevremeno pisala i novinarka Dada Vujasinović i da joj je to bio jedan od poslednjih tekstova pre ubistva.