Foto: MORWAN ALI/EPA

Ministar zdravlja Kosova Uran Ismaili, koji je posetio Infektivnu kliniku, apelovao je da svi roditelji vakcinišu svoju decu kako se ne bi suočili sa težim situacijama.

Zbog epidemije je počeo pojačani nadzor i vanredna vakcinacija nevakcinisanih. U glavnom Domu zdravlja u Prištini kažu da dnevno vakcinišu više od 100 dece.

Zavod za javno zdravlje u Mitrovici je do sada prijavio četvoro obolelih koji se nalaze na bolničkom lečenju. Do sada je na Infektivnoj klinici u Prištini pomoć zatražilo oko 140 pacijenata, a ima i obolelih lekara koji su bili u kontaktu sa pacijentima. Boginje su se pojavile i u srpskim enklavama na Kosovu.
Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ četvoro obolelih, dok je osam osoba bilo u dodiru sa obolelima zbog čega je počela primena mera pojačanog nadzora i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini. 

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju, a reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane. Dodaje se da je 13. oktobra prijavljen slučaj u Vranju, sa teritorije opštine Bujanovac, kao i da su analize u toku, jer je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini.