EPS: Lažne i nedopustive optužbe Ne davimo Beograd o uzrocima smrti radnika Kolubare 1Foto: Pixabay/jannonivergall

Elektroprivreda Srbije (EPS) demantovala je danas da je radnik Rudarskog basena Kolubara Dejan Jeremić iz Velikih Crljena preminuo usled nezgode na radu.

„Nije došlo do bilo kakve nezgode na radu, niti pogibije zbog neadekvatnih uslova za rad. Konačni rezultati istrage daće objašnjenje šta se dogodilo, a u međuvremenu je zlonamerno i uvredljivo optuživanje nedopustivo“, naveo je EPS u saopštenju povodom objave Pokreta Ne davimo Beograd da je 50-ogodišnji radnik Kolubare poginuo i da traži detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti tog radnika.

EPS je istakao da su službe zadužene za bezbednost i zdravlje na radu u Kolubari i EPS-u reagovale u najkraćem roku i obezbedile hitnu medicinsku pomoć za stradalog Jeremića.

„Sve nadležne institucije su izašle na teren i istraga je u toku. Prema dosadašnjim informacijama, stradali radnik se jutros oko 8.30 na Glodaru 8 na Polju D samo srušio kada je krenuo da otključa orman i uzme alat. Kolege su reagovale, pozvale prvu pomoć, lekari su pokušali reanimaciju, ali nažalost nisu uspeli“, saopštio je EPS.

Ta kompanija tvrdi da u skladu sa zakonima i procedurama poštuje mere bezbednosti i zdravlja na radu u svim vremenskim uslovima, a posebno kada je reč o radu na terenu u ekstremnim vremenskim uslovima.

„Radi zaštite života i zdravlјa zaposlenih, kao i zbog sigurnosti mehanizacije i obezbeđivanja dalјeg procesa rada u proizvodnji, u RB Kolubara svi sistemi za eksploataciju uglјa i jalovine obustavlјaju rad ukoliko dnevna temperatura pređe 36 stepeni. Temperatura se meri na mestu rada bagera u hladovini, na metar iznad zemlјe, digitalnim termometrom u toku prve i druge smene“, naveo je EPS.

Kako je objašnjeno, u svim proizvodnim ograncima EPS-a, na kopovima, u termo i hidroelektranama, radnicima se obezbeđuju dovoljne količine vode i zaklon od sunca, a tamo gde je moguće ugrađeni su klima uređaji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.