Advokatica Violeta Kočić Mitaček, koja je tužilju zastupala u sporu, kaže za naš list da je presuda presedan, jer je prvi put osoba sa invaliditetom u Srbiji dobila spor zbog diskriminacije.

– JAT je prvobitno uslovljavao osobe u invalidskim kolicima da potpisuju obrazac po kom „prihvataju da lete na sopstvenu odgovornost“. Potom su uveli pravilo da one ne mogu da lete bez pratioca, a u nekim slučajevima su zahtevali da pratilac bude zdravstveni radnik. To je diskriminacija prema osobama sa invaliditetom, što je sud konačno i potvrdio – navodi Kočić Mitaček. Ona dodaje da se pred sudom JAT branio pravilnikom koji zahteva takvu proceduru, kao i navodima da sve avio-kompanije u svetu imaju takve zahteve.

– Međutim, to nije tačno. Lufthanza, na primer, ne traži potpisivanje nikakvog obrasca, niti prisustvo pratioca. JAT nikada sudu nije dostavio pravilnik na koji se pozivao, niti on može negde da se pronađe kao dokument – ukazuje Kočić Mitaček.

Snježana Jolić je tužbu podnela 2008. na osnovu Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, jer je taj zakon donet tek naredne godine. Tokom pet godina koliko je suđenje trajalo, zaštitnik građana Saša Janković više puta je tražio od JAT-a da promeni spornu praksu, jer diskriminiše osobe sa invaliditetom.

Naša sagovornica navodi da bi ovom presudom Er Srbija to sada morala da učini. Međutim, u ovoj kompaniji nisu odgovorili na pitanje našeg lista da li će to i da urade.

Snježana Jolić (37) zadovoljna je presudom, jer se nada da će osobe u invalidskim kolicima od sada moći bez uslovljavanja da lete nacionalnom avio-kompanijom.

– Niko od nas nije bolestan da bi na ovaj način bio uslovljavan. Otkad su mi tražili pratioca pre pet godina, nisam više letela JAT-om. Sa inostranim avio-kompanijama nisam imala problem – kaže Jolićeva i dodaje da su od suda tražili samo simboličnu sumu, „jer nije stvar u novcu, nego ne želimo da se takva praksa više ponovi“.

Žalba

S obzirom da je reč o prvostepenoj presudi, Er Srbija ima pravo da uloži žalbu na odluku suda. Ukoliko pravosnažna presuda potvrdi prvobitnu, nacionalna avio-kompanija bi morala da promeni praksu u vezi s putovanjem osoba sa invaliditetom.