Foto: N1 (arhiva)

„Porodicama treba okončanje njihove bolne prošlosti i tragičnog gubitka koje su pretrpeli. To je jedini način da se nastavi dalje“, rekla je šefica Euleksa Aleksandra Papadopoulou, saopšteno je iz ove misije.

Euleks u saopštenju povodom Dana nestalih na Kosovu podseća ‘na one koji su nestali i patnju njihovih najdražih, ove godine sa posebnim naglaskom na mlade žene i muškarce koji još uvek nemaju odgovore o sudbini njihovih nestalih roditelja’.

Euleks, navodi se, ostaje posvećen ovom važnom putu ka rasvetljavanju pitanja gde se nalaze nestala lica na Kosovu.

U saopštenju se navodi da je do danas približno još 1650 lica nije pronađeno, a od suštinskog je značaja da se rad na rasvetljavanju njihove sudbine nesmetano nastavi, stoji na RTK.

Ovo se može postići samo uz saradnju svih relevantnih interesnih strana i visok stepen stručnosti.

„Ovo pitanje mora ostati glavni prioritet za kosovske vlasti – naročito sada kada se pripremaju da od Euleksa preuzmu ključne funkcije u oblasti vladavine prava, uključujući i oblast Instituta za sudsku medicine“, navedeno je u saopštenju misije EU na Kosovu.

Od 2008. godine Euleks je sproveo 594 terenske operacije u cilju identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka. Porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 506 žrtava, navedeno je u saopštenju.