Europa Nostra: "Beogradska gondola" je mimo zakona i mišljenja stručnjaka i građana 1Kalemegdan Foto: Dejana Majstorović

Generalna sekretarka organizacije „Europa Nostra“, Sneška Kvadvlih Mihailović, je danas upozorila da je projekat izgradnje žičare na Kalemegdanu – „beogradske gondole“, „mimo zakona, mišljenja stručnjaka i građana“ i da bi vlasti trebalo da „ozbiljno“ preispitaju taj plan.

„Sve se mora ispitati, naročito imajući u vidu da radovi još nisu počeli, sve se može još promeniti, građevinska dozvola za čitav projekat nije izdata, već samo za privremene radove“, rekla je ona za televiziju N1.

I Ustavni sud treba da se oglasi o tome, a Plan detaljne regulacije nije u skladu sa zakonom koji kaže da se na tom lokalitetu ne može graditi, dodala je ona.

Napomenula je da postoje zakoni i institucije za zaštitu kulturne baštine i da se odluka o izgradnji „takve skalamerije“ na „dragocenom istorijskom lokalitetu“ ne može donositi na osnovu „ličnih snova i želja predsednika (Srbije Aleksandra Vučića)“.

Kvadvlih Mihailović je podsetila da je Kalemegdanska tvrđava od prošle godine na listi sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

„Svi znaju zašto se Beogradska tvrđava našla na toj listi, a to je zbog predloga Vlade Srbije i Grada Beograda da se izgradi ‘gondola’, tzv. kabinska žičara“, kazala je ona.

Na pitanje da li je upoznata sa smenjivanjem u Zavodu za zaštitu spomenika, Kvadvlih Mihailović kaže da jeste i da je to „uznemirujuća vest“, pošto su to stručni ljudi koji su izdali kritičko saopštenje na zahtev Ministarstva, a ne samoinicijativno.

„Oni su proučili ceo dosije o izgradnji ‘gondole’ i došli do zaključka da procedure i zakoni nisu poštovani. Njihova funkcija je da ne dozvole da se prave kapitalni projekti tamo gde ne bi smeli“, pdsetila je ona.

Odnos Srbije prema kulturnoj baštini svedoči i o slabosti tog sistema, a potrebno je da se sistemski ojača Zavod za zaštitu spomenika, jer ima i stručnjaka i znanja, dodala je Kvadvlih Mihailović.

„Europa Nostra“ je panevropska federacija za kulturno nasleđe, koja predstavlja građanske organizacije koje rade na zaštiti evropske kulturne i prirodne baštine. Ona u tome sarađuje s relevantnim međunarodnim telima, posebno s Evropskom unijom, Savetom Evrope i UNESKO-om.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Europa Nostra: „Beogradska gondola“ je mimo zakona i mišljenja stručnjaka i građana”

  1. verovatno misle na zicaru. A ne na dugacki venecijanski camac, koji voze gondolijeri (inace, naravno da ni na stranim jezicima, ni na jednom se za zicaru ne kaze ni ‘gondola’, niti bilo sta slicno. Nego – telepherique, seilbahn, cable car, funiculare….)

    • Dugo je trebalo da neko zvanično razjasni taj besmisleni termin „gondola“ kada se govori o žičari, ne znam odakle im to, valjda iz zavičaja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.