Faktor plus: EU "za dlaku" pre Rusije 1Foto: Medija centar

Ako bi morali da biraju, više građana Srbije opredelilo bi se za Evropsku uniju nego za Rusiju, a predsednika Aleksandra Vučića vide kao najboljeg zastupnika evropskih ideja i vrednosti, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Prema tom istraživanju, koje je danas predstavljeno javnosti, 30 odsto anketiranih opredelilo se za Evropsku uniju, odgovarajući na pitanje koji bi bio njihov izbor ako bi se pred Srbiju postavila dilema – EU ili Rusija.

Za Rusiju se izjasnilo 28 odsto anketiranih, dok je 26 odsto odgovorilo da ne zna, odnosno da nema stav o tome, a 16 odsto reklo da se ne bi izjasnilo ni za jedan od ponuđenih odgovora.

Prema rečima direktora Faktor plusa Vladimira Pejića, to pitanje faktički ne postoji, ali „negde u vazduhu visi ta dilema“, iako on smatra da to pitanje neće biti stavljeno pred Srbiju i građane Srbije.

Kako kaže, razlika između onih koji bi birali EU i Rusiju je minimalna, i daleko manja nego što je bila u prethodnom periodu.

Takođe, ukazao je da skoro 50 odsto ispitanih nema stav kome bi se priklonilo, dodajući da je prednost EU pre svega zasnovana na ekonomiji.

Na pitanje ko su, među političarima, najbolji zastupnici evropskih ideja i vrednosti, polovina ispitanih je rekla da je to predsednik Aleksandar Vučić.

Na drugom mestu je premijerka Ana Brnabić sa 27 odsto, a na trećem novi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sa 20 odsto.

Slede lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, ministarka Zorana Mihajlović, predsednik DS Dragan Šutanovac, lider SPS Ivica Dačić, pa Čedomir Jovanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Faktor plus: EU "za dlaku" pre Rusije”

  1. Ne treba da se polemiše puno oko toga. Zato postoji referendum i svako ga je imao!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.