Festival Egzit objavio kratki film o pandemiji iz ugla mladih (VIDEO) 1Foto: EXIT

Festival Egzit predstavio je danas kratki film „EXIT the Pandemic: Dance To Freedom“ o pandemiji iz ugla mladih, koji pokazuje ključan segment života, na koji su proteklih 15 meseci veoma uticali.

„Zatvorenost i otudjenost ostavili su dubok trag na mentalno zdravlje mladih, što je, uz podatak o povećanju depresije tokom pandemije za šokantnih 700 odsto, motivisalo stvaranje kratkog filma. Upravo ta borba biće ogroman problem s kojim društvo treba da se suoči u godinama koje dolaze“, navodi se u saopštenju egzita.

Film je režirao Ivan Djurović, koji živi i radi u Njujorku, nakon što je završio master na Univerzitetu Kolumbija.

„Izgubili smo zagrljaje, priliku da upoznamo novo, i previše stvari koje smo podrazumevali i uzimali za gotovo. Bilo je trenutaka kada smo mislili da će tako ostati zauvek, iako nikada nismo gubili nadu. Skorije ne pamtimo teži period, ali sada biramo da slavimo život“, dodao je Egzit.

Naglašeno je da je Egzit priča koja traje dvadeset godina i da se neretko pominje kao „jedina svetla tačka za mlade tokom najcrnjih godina“.

„Uz nju su stasavale generacije, a sada je spremna za novi početak i bezbrojne zaplete. Za jutra na Areni, vriske u tunelu, držanje za ruke preko mosta, hvatanje pogleda pevača iz prvog reda, poljupce u poslednjem, za slobodu i ljubav. Spremni smo da slavimo život“, ističe se u saopštenju.

Festival je ukazao da će se posledice pandemije po mentalno zdravlje istraživati godinama, ali da je već jasno da ih ima, da ih „osećamo na koži svakog dana, brojeći mesece života pod ograničenjima i zabranama“.

„Vreme je da se ovo nemilo odbrojavanje zaustavi“, naglašeno je u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Festival Egzit objavio kratki film o pandemiji iz ugla mladih (VIDEO)”

  1. Mentalno zdravlje mladih je zaista ozbiljno ugroženo, ali iskazuje se nedostatku brige za svoje ukućane koji imaju veću verovatnoću da obole od kovid virusa sa teškim i smrtnim posledicama. Filozofija „ja hoću da živim“ koja podrazumeva lokanje uz bučnu muziku i eventualno neobavezni seks, a koju finansiraju upravo ti isti stariji ukućani svojim prihodima, definitivno ne pripada nekome ko je mentalno zdrav. Takođe, da li iko normalan to smatra „životom“?

  2. A vakcina? Vakcina nam pruza priliku za zivotom kakav je bio ranije a u videu se ona ni ne spominje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.