Foto: Antonio Ahel/FoNet

To se danas čulo na okruglom stolu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, koji je okupio dekane fakulteta istog usmerenja iz drugih gradova, predstavnike udruženja nastavnika fizičkog vaspitanja, Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja…

Ministarstvo ipak ne odustaje od namere da se fizičkom vaspitanju da veći značaj u višim razredima osnovne škole, odnosno da tom predmetu nedeljno „pripadne“ tri i po časa. Odluka o tome kako će se oni realizovati još nije doneta, što je kamen spoticanja između prosvetne vlasti i nastavnika fizičkog, koji su ranije tražili da se fizičko vaspitanje i izabrani sport objedine u jedan predmet (što znači da bi učenici imali tri obavezna časa  nedeljno).

Kako saznaje Danas, jedna od ideja, o kojoj se zasad samo razmišlja je da tri časa fizičkog budu obavezna za đake, s tim da se dva računaju u zakonski definisanom opterećenju učenika od 25 časova obaveznih predmeta, a za treći čas se traži najbolji model realizacije nastave. On, recimo, može da se izvodi po modelu nastave fizičkog ili da škola ponudi različite aktivnosti, poput folklora, logorovanje, orijentiringa…I taj čas će đaci morati obavezno da pohađaju, s tim što se neće ocenjivati, ali će uticati na zaključnu ocenu iz fizičkog vaspitanja, jer će se gledati redovnost učenika.

Dodatnih pola časa na nedeljnom nivou omogući će da đaci svake druge nedelje imaju još jedan obavezan čas, koji će se realizovati u večernjim terminima. Naime, Ministarstvo planira da zabrani školama da sale izdaju pre 21 časa, čime se otvara prostor da se ova ideja ostvari, jer će deca posle škole moći da se bave sportom, a nastavnici će za to biti dodatno plaćeni.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković i savetnik ministra Miloš Blagojević rekli su na današnjem okruglom stolu da nastavnici fizičkog ne treba da strahuju, da neće biti otpuštanja, niti će iko ostati bez norme, te da Ministarstvo „ima dobre namere“ i da traži pomoć struke da se dođe do najboljeg rešenja. Predstavnici Ministarstva nisu danas eksplicitno rekli da se odustalo od prvobitne namere o „transformaciji“ izabranog sporta u model tri puta po pola školskog časa, zbog čega se, nakon pisanja Danasa o tome, struka digla na noge. Uveravali su prisutne da ministar nijednog trenutka nije imao nameru bilo šta da ukida, a veliki broj učesnika okruglog stola optužio je medije da su tu informaciju izmislili i da su pogrešno interpretirali ministrove izjave.

Ključna dilema nastavnika – da li će dobiti tri obavezna časa fizičkog, nije do kraja razrešena. Pojedini učesnici okruglog stola su pitali zašto se bilo šta menja, ali je izbegnuto objašnjenje da je cela priča pokrenuta jer u postojećem nastavnom planu treba naći prostor za informatiku, koja će od iduće školske godine biti obavezan predmet od petog razreda. Pomenutim „tumbanjem“ nastave fizičkog to će se obezbediti, ali nadležni dugoročno razmišljaju šta će biti sa informatikom kada „dospe“ do sedmog i osmog razreda, jer se u tim razredima zakonska ograničenja fonda časova drastično krše. Zbog toga se, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, razmišlja o ukidanju izbornih predmeta (šah, crtanje slikanje, vajanje, hor i orkestar, svakodnevni život u prošlosti…), čime se dobija jedan čas u nedeljnom rasporedu. To, međutim, otvara nov problem, jer bi nastavnici tih predmeta ostali bez dela norme, pa je još uvek rano prognozirati da li će sadašnji ministar imati snage da ovo pitanje pokrene.

Najave mogućih vanrednih parlamentarnih izbora unose konfuziju u planove prosvetne vlasti, pa je neizvesno šta će od svega gore navedenog biti ispunjeno.