Foto: Pixabay/Pexels

Danas su pacijentima iz Srbije teže dostupni uzorci matičnih ćelija za potrebe lečenja, jer moraju da ih obezbeđuju iz javnih registara drugih zemalja, dok je naša zemlja u procesu otvaranja Javne banke matičnih ćelija.

U svetu čak 60 odsto pacijenata kojima su potrebne matične ćelije ne mogu pronaći odgovarajućeg donora koštane srži, niti uzorak iz javne banke matičnih ćelija i zato je veoma važno da postoji opcija privatnog skladištenja u bankama matičnih ćelija, u kojima se uzorak čuva isključivo za svoju porodicu, navodi se u saopštenju.

“Porodične banke matičnih ćelija imaju izuzetan značaj za celokupan zdravstveni sistem i pacijente, jer je procedura prikupljanja i oslobađanja uzoraka matičnih ćelija iz pupčanika izuzetno jednostavna i pouzdana.Ukoliko se javi potreba za lečenjem matičnim ćelijama za dete ili najbližeg srodnika, čiji je uzorak krvi iz pupčanika sačuvan u porodičnoj banci, procedura oslobađanja samog uzorka je moguća u roku od 48 sati” – navela je predsednica Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija, Marija Zečević.

Marija Zečević je istakla da je svrha formiranja Udruženja da u saradnji sa Ministarstvom Zdravlja prenesemo višedecenijsko iskustvo naših internacionalnih kompanija kako bi svi procesi prikupljanja, distribucije,obrade i skladištenja matičnih ćelija bili identični kao u zemljama EU.

Trenutno se u svetu sprovodi rekordan broj kliničkih istraživanja na polju matičnih ćelija i očekuje se da će njihova primena značajno unaprediti postojeće protokole lečenja.

Kako se navodi, novoformirano udruženje čine predstavnici respektabilnih banaka matičnih ćelija koje posluju u Srbiji i to Medigen (Future Health), Cryo Save, Cord IPS (Vita 34 i Seracell), Bio Save (Famicord) i Beo Stem Cell – Biohellenika.

Sve članice su istaknute na oficijalnoj stranici Ministarstva zdravlja, Uprave za biomedicinu, zaključuje se u saopštenju.