Forum gimnazija Vladi: Ukinite zabranu zapošljavanja u javnim službama 1ilustracija Foto: M.M.

„Forum beogradskih gimnazija se pridružuje zahtevu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, kojim se zahteva ukidanje zabrane zapošljavanja u javnim službama“, navedeno je u saopštenju.

Navodeći da je više od 23.000 zaposlenih u srpskoj prosveti trenutno angažovano na određeno vreme i da je većina njih u tom statusu duže od četiri godine, forum je ukazao da u ovom trenutku u prosveti nedostaje više stotina nastavnika matematike, nemačkog jezika, informatike i drugih predmeta, te da ih često predaju nekompetentni nastavnici, dok nastavnici angažovani na određeno vreme ne mogu da zasnuju stalni radni odnos.

Forum gimnazija je ukazao i da su kolege zaposlene na određeno vreme često izložene različitim vidovima pritisaka od strane direktora škola pod stalnom pretnjom da će ostati bez posla.

„Forum smatra da je dalje istrajavanje Vlade na zabrani zapošljavanja u prosveti suprotno javno deklarisanom opredeljenju da se mladi zadrže u Srbiji jer većinu nastavnika koji su angažovani na određeno vreme čine mladi koji tek treba da zasnuju porodice, te stoga smatramo da zabrana zapošljavanja nije diskriminatorna samo prema ženama, kako to ističe Poverenica, već je direktno uperena protiv svih mladih ljudi“, navedeno je u saopštenju.

Naveli su da ako je Vladi Srbije zaista stalo do obrazovanja i unapređenja obrazovnog sistema krajnje je vreme da reaguje i zadrži mlade nastavnike.