Forum srednjih stručnih škola uputio dopis Ružiću u kome traže da odustane od male mature 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

 Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić uputio je ministru prosvete Branku Ružiću dopis u kome od njega traži da se ove godine odustane od male mature, zbog načina na koji je izvođena nastava u okolnostima epidemije korona virsa.

Kako je preneo portal NovaS, Antić je u dopisu izrazio nadu da je Ružić „shvatio da je održavanje male mature potpuno besmisleno“ u novonastalim okolnostima i „katastrofalnoj situaciji sa epidemijom kovida-19 u Srbiji“, kada je ceo obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu.

„U situaciji kada skoro dve školske godine đaci ne pohadjaju nastavu onako kako je to predviđeno planom i programom, kada čas idu u školu, a čas rade onlajn, teško da se može očekivati nivo znanja koji je neophodan za polaganje male mature“, naveo je on u dopisu.

Kako je dodao, uveden je kombinovani sistem nastave čime se dobar deo predavanja sveo na gledanje televizije i platformi koje „nikako ne mogu da zamene direktan kontakt učenika i nastavnika“.

Antić je istakao da se pojedini predmeti uče samo u poslednje dve ili tri školske godine – kao na primer hemija, koja se pohadja od sedmog razreda ili fizika koja se uči tri godine, a najveći broj predmeta četiri godine.

„Postavlja se opravdano pitanje: Da li je realno očekivati i nadati se da su učenici uspeli da savladaju zadato školsko gradivo i da mogu na jednom ozbiljnom nivou da polažu malu maturu“, upitao je predsednik FSSŠ.

Antić je ocenio da insistiranjem da se mala matura održi – otvoriće se crno tržište jer će „roditelji, u želji da im deca upišu što bolje škole, i zadnji dinar dati na privatne časove i profesore koji državi nesporno ne plaćaju porez za takav rad“, a dodao je i da je „pitanje koliko su pedagoški obučeni za rad iz predmeta koji su predvidjeni za malu maturu“.

„U situaciji kada nemaju sve škole, ali ni svi učenici tehničke mogućnosti za održavanje i praćenje onlajn nastave i kada je jako malo dece spremno da se u potpunosti posveti učenju i sticanju znanja u novonastalim okolnostima, izvodjenje male mature gubi svaki smisao. Jednostavno rečeno, rezultati na testovima bi bili jako loši“, naveo je.

Antić je istakao da FSSŠ predlaže da bi „možda najbolje rešenje“ bilo da se formira Radna grupa, koja bi uradila ozbiljnu analizu i donela najbolje moguće rešenje kako za djake, tako i za njihove roditelje, ali i nastavnike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Forum srednjih stručnih škola uputio dopis Ružiću u kome traže da odustane od male mature”

 1. npr.u ovoj skolskoj godini imali su svega jedan pismeni zadatak iz matematike!

  • Vratite decu u škole, bar na kombinovanu nastavu.
   Pustite ove…
   Trenutni procenat inficiranih djaka i ostalog osoblja u školama biće još dugo dugo godina.
   Na žalist tako to kroje svetski belosvetski…
   Mnogo veći problem će biti ne obrazovane generacije i ne samo ne obrazovane već i socijalno emotivne neutemeljene ličnosti će biti, na žalost.

 2. Апсолутно стоји да ђаци нису имали адекватне услове за учење у ове две школсле године.
  Али побогу сива економија и жеља за едукацијом ,можете ли бољи аргумент да дате.
  Опрезујте жељу за образовањем а подстичите субвенцијама ријалити и необразовање….

 3. Ovaj čovek je totalno u pravu.Ova generacija je dosada najmanje naučila.Istina je da će roditelji dati pola para na privatne časove a opet ništa neće naučiti.Nema nikakve svrhe davati završni ispit.Posle će svi biti razočarani kako su deca odradila prijemni.Deca će se samo istreisrati.Skoro dve godine traje online nastava,to ni nije školovanje.A izlagati decu opasnosti i vratiti ih u škole nije dobro rešenje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.