Oni naglašavaju da je država uvela suviše stroga pravila koja se kose sa „radošću življenja“, svojstvenoj Francuzima. Jedan od prvih koraka u borbi protiv alkoholizma bio je zabrana konzumiranja žestokih pića na javnim mestima. Iako su pobornici zdravog života s radošću dočekali tu inicijativu, proizvođači i ljubitelji vina izrekli su žestoke kritike.

„Zašto postoji takav nacionalni mazohizam, da li je vino postalo politički nekorektno“, pita se Deni Savero, urednik vodećeg magazina namenjenog vinarima „Vinarska revija Francuske“. Ipak, vlada i dalje tvrdi da je potrebno preduzeti nove korake u cilju smanjenja konzumiranja alkohola. Ministarstvo zdravlja zalaže se za zabranu reklamiranja žestokih pića na internetu, a Francuska već slovi za jednu od država koje su uvele najstroža ograničenja za promet takvih proizvoda. Na televiziji i u pisanim medijima zabranjeno je objavljivanje sadržaja koji prikazuju ljude kako konzumiraju alkohol.

Vinari ocenjuju da bi novi koraci vlade dodatno ugrozili njihove interese, budući da je to važan segment ekonomije. Mari-Kristin Tarbi, predsednica uticajne lobističke grupe za industriju vina, podseća da je trenutno 250.000 ljudi zaposleno u toj oblasti. Štaviše, pojedini analitičari ocenjuju da vinari više strahuju od poteza vlade nego od loše berbe i nepovoljnih vremenskih prilika. „Tretiraju nas kao teroriste, a mi proizvodimo prefinjena vina“, kazala je Paskal Šiko, vlasnica male vinarije u Burgundiji, koja je u vlasništvu njene porodice već četiri veka.