Francuski kardinal Žan-Luj Toran zvanično je objavio „habemus papam“ (imamo papu), a sa balkona bazilike Svetog Petra vernike je pozdravio novi papa.

Pošto se u svojoj beloj odori pojavio na balkonu, Fransisko Prvi je okupljenim vernicima, kojih je sinoć na trgu Svetog Petra u Rimu bilo oko 300.000, poželeo dobro veče na italijanskom jeziku i zahvalio im se na dobrodošlici, kao i kardinalima okupljnim u konklavi što su ga izabrali. „Braćo i sestre, dobro veče. Zahvalio bi vam na dobrodošlici. Iznad svega, voleo bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI“, rekao je novi papa. Zatim je zamolio vernike da se mole jedni za druge i za ljudsko bratstvo. Pre nego što je blagoslovio vernike, zamolio ih je da se svi zajedno pomole za njega, kao novog papu, a zatim je klekao.

„Braćo i sestre, sada vas napuštam. Hvala vam na dobrodošlici i videćemo se uskoro. Želim vam lakunoć i dobar san“. Sa tim rečima, novoizabrani papa se povukao sa balkona.

Na balkon su posle odlaska pape izašli i svi kardinali.

Izbor novog pape dočekan je s oduševljenjem među okupljenim vernicima na Trgu Svetog Petra. Međutim, ovaj izbor i to dvotrećinskom većinom, predstavlja veliko iznenađenje za crkvene analitičare. Kako javljaju svetski mediji, kardinal Bergoljo je i 2005. godine vodio bitku s kardinalom Racingerom za Svetu Stolicu.

Konklava na kojoj je glasalo 115 kardinala novog papu je izabrala iz trećeg puta – juče ujutru i preksinoć iznad Sikstinske kapele pojavio se crni dim, što znači da nijedan od kardinala nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno podršku bar 77 prisutnih kardinala. Pre nego što je počela konklava nijedno ime nije bilo pominjano kao jasni favorit za naslednika Benedikta XVI.

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je da je ovo iznenađenje, jer program kardinala Bergolja nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka. „On je pripadao starijoj generaciji kardinala i nije bio među favoritima. Pominjan je u grupi od 20 kardinala, ne u prvih deset“, rekao je Tucić.

Čestitke novom papi

Novom papi čestitali su generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsednik SAD Barak Obama kao i predsednici Evropskog saveta Herman Van Rompej i Evropske komisije Žose Manuel Barozo. Van Rompej i Barozo su uputili zajedničku čestitku novom papi. „Želimo vam dug i blagosloveni pontifikat kako bi Vaša svetost i Katolička crkva mogli da se posvetite odbrani osnovnih vrednosti kao što su mir, solidarnost i ljudsko dostojanstvo“, navedeno je u saopštenju. „Ustoličenje novog pape je značajan dan za 1,2 milijarde katolika širom sveta“, napisao je britanski premijer Dejvid Kameron na Tviteru, preneo je BBC.

Konzervativac i jezuita

Fransisko Prvi je rođen 17. decembra 1936. Sin je italijanskih imigranata, radnika na železnici. Veliki je pobornik socijalne pravde. Živi skromno, shodno pravilima jezuitskog reda kojem pripada, vozi se autobusom na posao, ali ujedno važi i za velikog konzervativca. On je prvi papa jezuita ikada, kao i prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji nije Evropljanin nego je s američkog kontinenta. Do izbora za 266. pontifa, kardinal Bergoljo bio je nadbiskup Buenos Airesa. Za kardinala ga je postavio papa Jovan Pavle II, 21. februara 2001. Kada je izabran za kardinala, Bergoljo je stotine Argentinaca ubedio da ne putuju u Rim kako bi proslavili sa njim, već da novac koji bi potrošili na avionske karte daruju siromašnima. Bio je žestok protivnik odluke Argentine da legalizuje gej brakove, 2010, uz argument da deca moraju imati pavo da ih odgajaju i vaspitaju otac i majka.