Šef italijanske diplomatije je ponovio da je njegova država spremna da za pobunjenike u Libiji pošalje lekove i bolničko osoblje, posebno u Misuratu koju su u martu opkolile snage lojalne libijskom lideru Muameru el Gadafiju. On je najavio da će na dnevnom redu sledećeg sastanka Kontakt grupe o Libiji, početkom maja u Rimu, biti i prodaja nafte koja bi pobunjenicima omogućila da steknu dodatna finansijska sredstva. Abdel Džalil je kazao da će nove vlasti u Libiji posebno sarađivati sa Italijom, Francuskom i Katarom koje su već priznale libijski Nacionalni savet za tranziciju.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi primiće danas Abdela Džalila, saopštila je Jelisejska palata. U dokumentu se navodi da će glavne teme razgovora biti situacija u Libiji i proces demokratske tranzicije u toj zemlji.

Lavrov: Niko nema mandat za promenu režima

Beograd – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem da je „rezolucija SB UN potvrdila stav da je upotreba vojne sile protiv civila neprihvatljiva, ali nije postavila za cilj promenu režima u Libiji ili nekoj drugoj zemlji“. On smatra da je nesreća što zbog takvog stava pojedinih zapadnih zemalja opozicija u Libiji apsolutno odbacuje mogućnost da sedne za pregovarački sto. Odgovarajući na pitanje novinara o stavu Rusije o događajima u Jemenu, Lavrov je rekao da opozicija u Jemenu, povedena odnosom Zapada prema pobunjenicima u Libiji, „odbacila mogućnost da sedne za pregovarački sto računajući da će dobiti pomoć iz inostranstva“. J. T.