– Predali smo oružje vojnicima koji su nam rekli da izađemo na ulice i kličemo Gadafiju. Poraženi smo – rekao je Džahija. Gadafijeve pristalice proslavile su pobedu na Zelenom trgu u Tripoliju, pevajući revolucionarne pesme, mašući zelenim zastavama i pucajući u vazduh, izvestila je Beta.

Prema ocenama inostranih agencija, pad Abdžabije, ključnog punkta za snabdevanje pobunjeničkih snaga municijom i oružjem, otvoriće vrata za ofanzivu vladinih snaga na Bengazi – glavno uporište libijske opozicije. Vladine trupe napadale su pobunjenike u Abdžabiji avionskim bombama, projektilima, tenkovskom i artiljerijskom municijom, nateravši stanovništvo tog grada da beži na severoistok, ka 200 kilometara udaljenom Bengaziju.

Pobunjenici su i sami pokušali da bombarduju provladine snage koristeći dva stara aviona. Letelice su se obrušile na brod libijske ratne mornarice koji je gađao Abdžabiju sa mora, ali sa ulaskom vladinih tenkova u grad iz dva pravca, pobunjenička odbrana počela je da se slama. Pobunjenici tvrde da nisu želeli da koriste ta dva aviona, verujući da će zapadne sile uspostaviti nad Libijom zonu zabranjenog leta, ali kako se to nije dogodilo, letelice će bombardovati „naftna izvorišta i postrojenja“.

Libijska vojska pozvala je stanovnike Bengazija da polože oružje i obećala da se neće svetiti protivnicima režima u Tripoliju.

– Savetujte svojim sinovima da predaju oružje vojsci i dobiće amnestiju od komandanta Gadafija – navodi se u lecima koji su su juče „preplavili“ ulice Bengazija.

Sin libijskog vođe Saif al Islam el Gadafi rekao je da će ustanak u toj državi biti ubrzo okončan, ističući da režim steže obruč oko opozicije, i da se situacija neće izmeniti ni u slučaju da Ujedinjene nacije usaglase nacrt rezolucije o uvođenju zone zabranjenog leta nad Libijom.

– Sve će biti završeno za 48 sati. Naše trupe se bliže Bengaziju. Kakvu god odluku donese međunarodna zajednica, biće prekasno – izjavio je za televiziju Evronjuz. On je, takođe, pozvao francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da vrati novac koji je navodno dobio od režima u Tripoliju za finansiranje kampanje 2007.

– Sarkozi mora da nam vrati novac koji je uzeo od Libije za finansiranje svoje kampanje. Spremni smo da obelodanimo sve detalje u vezi sa tim – kazao je Gadafijev sin.

U međuvremenu, SAD su odbacile pozive za „vojnu reakciju“ u Libiji. Portparol američkog predsednika Baraka Obame Džej Kernej rekao da pre izjašnjavanja o predlogu o uvođenju zone zabranjenog leta iznad Libije Bela kuća treba da definiše cilj takvih mera. SAD takođe smatraju da nikakva akcija u Libiji ne može da počne bez jasnih ovlašćenja UN, što je teško očekivati jer se Rusija i Kina protive intervenciji.

– Naravno da želimo da podržimo demokratske pokrete u regionu, ali mi već imamo dve takve operacije u toku, u Iraku i Avganistanu – izjavio je za Vašington post bivši komandant NATO snaga Vesli Klark.

Ričard Dauni, predstavnik Centra za međunarodna i strateška istraživanja u Vašingtonu ocenio je da američki zvaničnici znaju da bi intervencija bila zasnovana pre svega na trupama iz te države, te da je potrebno više od uvođenja zone zabranjenog leta da bi se promenio odnos snaga na terenu.

– Superiornost Gadafijevih snaga nije samo u vazduhu. Reč je o organizovanoj vojsci koja se bori sa pobunjeničkim bandama – smatra Dauni.

Pojedini evropski zvaničnici, poput šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija, takođe su odbacili mogućnost vojne intervencije u Libiji.

Stara zastava na ambasadi u Londonu

London – Pristalice libijskih pobunjenika zauzele su juče krov Ambasade Libije u Londonu i postavile nekadašnju zastavu koju je zabranio Gadafi. Pet protivnika režima u Tripoliju popelo se na krov Ambasade u centru Londona i istaklo zastavu koja je važila pre pukovnikovog dolaska na vlast – crveno-crno-zelenu sa polumesecom i zvezdom. Gadafi je tu zastavu zabranio kada je došao na vlast 1969. nakon svrgavanja kralja Idrisa. Beta