Foto: Fonet/Antonio Ahel

Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku, čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji, ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije, ocenjuje se u saopštenju.

Brnabić je kroz svoj dosadašnji rad nesumnjivo pokazala stručnost i profesionalnost, ostvarivši vidljive rezultate u svom resoru, ali je ujedno kroz svoj rad kao autovana osoba dala i veliki doprinos boljem razumevanju LGBT osoba i smanjenju tenzija prema ovoj populaciji, kako među različitim društveno-političkim akterima, tako i u čitavom društvu, ističe se u saopštenju.

Iz tih razloga je, kako se podseća, ona i ovogodišnja dobitnica nagrade „Duga“ čiji je Alijansa osnivač.

„Ono što LGBT pokret i LGBT zajednica u Srbiji do pre samo par godina nije mogla da zamisli ni kao mogućnost, danas postaje realnost“, ističe GSA.

Alijansa smatra da će buduća premijerka najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji ostvariti upravo ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno, na dobrobit baš svih građana i građanki Srbije, bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva.