Direktorica Šabačke gimnazije Marijana Isaković istakla je da je ovo skromna svečanost, s obzirom na sve ono što je dala generacijama učenika kroz vekove.

Učenici ove škole prepoznatljivi su u javnom životu Šapca kao i Srbije. Ona je podsetila da je Vuk Karadžić ukazao na potrebu značajne škole koja će obrazovati generacije budućih nosilaca društvenog razvoja. Šabac je upravo zbog tih svojih pregalaca u kulturi, umetnosti, ekonomiji, i drugim delatnostima postao centar ovog dela Srbije, i često u tome bio prvi u Srbiji. Iz Šabačke gimnazije, istakla je Isakovićeva, nastalo je sve što ovaj grad krasi: pozorište, biblioteka, muzej… Sazrevali su brojni književnici, glumci, inženjeri, lekari, sportisti… Čitava plejada koja je dala veliki doprinos opštem razvitku.

Pored ostalih ovde su učili Janko Veselinović, Jovan Cvijić, Stojan Novaković, Stanislav Vinaver, Milorad Šapčanin, Živojin Pavlović, Žika Popović, Draga Ljočić, Mileva Marić Ajnštajn… Svi oni stvarali su pozitivnu tradiciju škole i poneli sa sobom visoke kvalitete i kriterijume.

Uz učešće učenika Gimnazije, glumaca Šabačkog pozorišta, KUD „Abrašević“, učenika i profesora Muzičke škole kao i hora „66 devojaka“, prigodnim programom u prepunoj sali Šabačkog pozorišta predstavljena su najznačajnija ostvarenja u dugoj istoriji ove škole. Besedu za ovaj veliki jubilej kazivao je prof. dr Vladimir Vuletić, nekadašnji učenik Gimnazije, ukazavši i na značaj ove škole kao i na sadašnje društvene dileme. Pored ostalog predočio je sadašnje stranputice Srbije, ljude koje love u tami, ali da je znanje svetionik za buduće generacije. Desilo se da je Srbija imala građanski zakonik davne 1844. godine, kao četvrta zemlja u Evropi, a da ga danas nema. Ostala je i upitanost, citirajući Branka Miljkovića; „Da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj“.

U galeriji „Vladislav Lalicki“ otvorena je izložba učenika Gimnazije – likovnih umetnika od 1977. do 2017. godine. Radovan Mirazović, slikar i istoričar umetnosti, i koautorka Nada Pantelić, profesorica umetnosti, priredili su izuzetno obrađenu podacima kao i likovnim prilozima monografiju „Nastavnici i učenici Šabačke gimnazije likovni umetnici 1837 – 2017“. Na 80 strana, bogato ilustrovanu delima i portretima umetnika koji su ponikli i stvarali u ovoj školi, a time je predstavljena i likovna istorija Šapca. Među najznačajnijim umetnicima su: Mara Lukić Jelesić, Stevan Čalić, Hakija Kulenović, Milić od Mačve, Boško Kućanski… Ukazano je da je jedino Šabačka gimnazija, uz gimnazije u Beogradu i Kragujevcu, sve ovo vreme, izuzev kada se ratovalo, radila bez prestanka. I po sadašnjim dostignućima Šabačka gimnazija je visoko rangirana u Srbiji. Ove godine iz republičkog budžeta odobreno je 30 miliona dinara za rekonstrukciju sportske hale koja već tri decenije ne služi samo učenicima za nastavu već predstavlja istinski hram sporta u Šapcu. U narednom periodu potrebno je obaviti i rekonstrukciju krova, jer, kako kažu, ova stara kuća nikada ne spava.

Fakultativno kineski i japanski jezik

Ovde se fakultativno izučava kineski i japanski jezik, novootvoreni smer za računarstvo bio je popunjen već u prvom upisnom roku, a takođe i za ostale smerove podignut je visok prag znanja. Učenici ove škole redovno osvajaju po tridesetak nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a primera radi ove godine čak devet učenika je osvojilo nagrade na Književnoj olimpijadi. Učenici ove škole su stalni članovi tima koji predstavljaju Srbiju na Olimpijadi znanja.